Kirjassa on 80-luvun tyylisiä kuvia kartanon notkuvista tarjoiluvadeista. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on Kirjolohileikkeitä ja oikealla Marinoitua paahtopaistia. Kirjassa on kaikkiaan 42 menukokonaisuutta.
Kuvassa on pääsiäispäivällisen menu
ihastuttavine kananmuna-tipuineen.
Ensi viikonloppuna saamme tärkeitä vieraita,
joten päätin kasata ateriakokonaisuuden tästä kirjasta. Alkuruoaksi tarjoan
Kylmäsavulohijäädykettä, jota kirja ehdottaa Itsenäisyyspäivän juhlaillallisen
alkuruoaksi. Suomalaisen illallisen listalta valitsin pääruoaksi Poron paistia
uunijuureksilla ja punaviinikastikkeella. Jälkiruoaksi Annikki ehdottaa joulun
välipäivien illallismenussa sopivasti Kahvi-kermahyytelöä.
Kylmäsavulohijäädyke on kirjassa nimellä
Kylmäsavukirjolohihyytelö, mutta koska tarjoan jälkiruoaksi hyytelöä, muokkasin
reseptin jäädykkeeksi.
Kylmäsavulohijäädyke
350 g kylmäsavukirjolohta
½ tl valkopippuria
½ tl mustapippuria
3 rkl tuoretta tilliä
1 dl smetanaa
1 dl rahkaa
2 dl kermaa
- Silppua kirjolohi ja sekoita se smetanaan ja rahkaan. Lisää mausteet.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoittele se varovasti kalamassaan.
- Ripottele tilliä kostutetun vuoan pohjalle ja kaada kalaseos vuokaan.
- Jäädytä pakastimessa yön yli.
- Nosta jäädyke jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluvadille. Koristele tillillä tai lohisiivuilla.
Poronpaisti paistopussissa
2 kg poron paistia
suolaa
katajanmarjoja
mustapippuria
4 porkkanaa
3 sipulia
lanttu
5 perunaa
- Hiero paistin pintaan mausteet ja suola.
- Paloittele juurekset ja laita ne paistopussin pohjalle.
- Nosta paisti juuresten päälle paistopussiin. Pistä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Sulje pussi ja leikkaa siihen höyryaukko.
- Paista uunissa 150 asteessa kunnes lihan sisälämpötila on noin 75 astetta.
Aion poiketa reseptistä sen verran, että paistan lihan
leivinuunissa, jolloin paistoaika on noin neljä tuntia ja lämpötila laskee
paistamisen aikana alle sataan asteeseen. Paistopussi takaa sen, ettei liha
kuivu, vaikka se viettääkin leivinuunissa useamman tunnin.
Kahvi-kermahyytelö
8 kpl liivakkoa
1,5 dl sokeria
0,5 dl kaakaota
3 dl vahvaa kahvia
4 keltuaista
4 dl kermaa
1 dl kahvilikööriä
- Liota liivatteet.
- Sekoita kaakao ja sokeri keskenään kattilassa. Lisää kattilaan kahvi, keltuaiset ja liivakot.
- Saosta seos vesihauteessa varovasti ja jäähdytä sekoittaen.
- Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi.
- Juuri kahviseoksen alkaessa hyytyä lisää siihen likööri ja vispattu kerma.
- Kaada seos kostutettuun vuokaan ja jätä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.
- Kumoa vuoka tarjolle ja koristele kermavaahdolla.
Jännityksellä odotan miten menukokonaisuus onnistuu. Tätä menua helpottaa se, että alkuruoan voi tehdä edellisenä iltana ja jälkiruoankin etukäteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti