torstai 3. heinäkuuta 2014

Cocina con caza

Tämän espanjalaisen keittokirjan olen ostanut heräteostoksena muutama vuosi sitten Espanjasta. Cocina con caza tarkoittaa vapaasti suomennettuna riistakeittokirjaa. Kirjan ohjeet onkin jaettu hauskasti karvariistaan, sulkariistaan, muhennoksiin, kylmiin riistaruokiin ja lisukkeisiin. Resepteissä vilahtelee suomalaiselle erikoisia raaka-aineita kuten mm. kaniini, fasaani, kyyhkynen ja viiriäinen. Mutta ainahan voi soveltaa. Esimerkiksi linturesepteistä tulee oikein hyviä tavallisella broilerilla.
Kirjan kuvat ovat herkullisia ja kuvissa esiintyy Espanjalaiseen tyyliin sopivasti aina viinilasi lautasen vieressä. Resepteissä pelkkä ilmaisu ”vino” tarkoittaakin aina punaviiniä, valkoviini taas on erikseen mainittu termillä ”vino blanco”.
Kaikkein useimmin olen hyödyntänyt tästä kirjasta riistalihan perusmarinadin reseptiä Marinada básica de caza.

Riistamarinadi


1l punaviiniä
4 dl viinietikkaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 porkkana viipaloituna
1 purjo viipaloituna
2 salottisipulia pilkottuna
1 sipuli pilkottuna
5 kokonaista mustapippuria
2-3 kokonaista neilikkaa
3 katajanmarjaa
3 valkosipulinkynttä paloiteltuna
1 timjamin oksa
1 laakerinlehti
pari oksaa persiljaa
1 sellerin varsi pilkottuna

  • Sekoita marinadin ainekset keskenään kulhossa. Lisää liha marinadiin ja marinoi 12 – 48 tuntia jääkaapissa.  


Olen käyttänyt samaa reseptiä myös naudanlihan marinointiin. Naudanlihalle riittää kun sitä marinoi yön yli.
Kirjan mielenkiintoisinta antia on uusien makuyhdistelmien löytäminen. Kuvassa naudanfileetournedos tarjoillaan omenarenkaiden ja porkkanapyreen kera. Myös lisukkeeksi tarjottava voissa paistetut ruusukaalit valkosipulin kera kuulostavat herkullisilta. 

Tässä kuvassa ruusukaalit tarjoillaan lehtokurpan rintafileiden kera ;)
Tämä Saksanhirvilihapullien ohje on aivan loistavaa hirven jauhelihasta tehtynä, mutta tavallinen paistijauhelihankin käy oikein hyvin. Alkuperäinen resepti on Estofado de albondigas de ciervo eli saksanhirvilihapullamuhennos

Lihapullamuhennos


1 kg hirven- tai paistijauhelihaa
2 munaa
suolaa
valkopippuria
kanelia
nippu persiljaa hienonnettuna
½ lasia punaviiniä
½ lasia konjakkia
2 valkosipulin kynttä murskattuna
½ sipuli silputtuna
2 viipaletta kuivaa vaaleaa leipää
1 lasi maitoa
50 g vehnäjauhoja
Oliiviöljyä paistamiseen

Kastikkeeseen:
½ sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
öljyä paistamiseen
paprikajauhetta
1 rkl vehnäjauhoja
1 lasi valkoviiniä
1 lasi vettä
2 papayaa paloiteltuna
suolaa
mustapippuria

  1. Sekoita jauhelihaan munat, mausteet, punaviini, konjakki ja sipulit. Murustele joukkoon leivät ja lisää maito.
  2. Muotoile taikinasta pullia ja jauhota ne. Paista pullat pannulla öljyssä.
  3. Paista kastikkeeseen ensin sipulit. Lisää paprikajauhe ja suurusta jauhoilla. Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia.
  4. Lisää viini ja vesi ja jatka keittämistä noin 6 minuuttia. Mausta ja lisää kastikkeeseen papayat sekä lihapullat. Kiehauta ja tarjoile.
Kannattaa kokeilla miten viini ja konjakki tekevät lihapullista juhlaruokaa J

Ragú de pato a la naranja tarkoittaa vapaasti suomennettuna Appelsiiniankkapataa. Olen kuitenkin valmistanut tätä tavallisista maustamattomista broilerin fileistä ja hyvin on onnistunut.

Appelsiinibroileripata


4 maustamatonta broilerin rintafileetä
3 rkl oliiviöljyä
1 punainen paprika paloiteltuna
1 vihreä paprika paloiteltuna
1 sipuli silputtuna
3 perunaa suikaloituna
3 valkosipulinkynttä murskattuna
vehnäjauhoja
1 lasi valkoviiniä
½ litraa appelsiinimehua
paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

  1. Paloittele broilerit ja paista ne kasarissa öljyssä kullanruskeiksi.
  2. Lisää paprikat ja sipulit ja kuullota ne. Lisää pannulle perunaviipaleet ja valkosipulit ja paista muutama minuutti.
  3. Suurusta pata vehnäjauhoilla. Lisää viini ja appelsiinimehu ja anna padan kiehua kunnes broileri on kypsää. Mausta lopuksi ja tarjoile.

Mielenkiintoisista lisukkeista on vielä mainittava tämä Kaakaoperunapallerot. Kenelle tulisi mieleen, että kaakao ja perunat sopivat yhteen? 

Kaakaoperunapallerot

perunoita
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
100 – 300 g kaakaojauhetta

  1. Keitä perunat kypsiksi. Paista sipulit ja valkosipulit. 
  2. Muusaa perunat ja sipulit ja lisää muusiin oliiviöljy.
  3. Jaa muusi kahteen osaan. Lisää toiseen osaan kaakaojauhetta niin paljon, että siitä tulee tummanruskeata. 
  4. Muotoile sitten vaaleasta ja tummasta muusista palleroita ja tarjoile ne. 

Tämä kuulostaa niin eksoottiselta, että sopivasti jo Espanjan matkakuume alkaakin nousta J




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti