perjantai 18. heinäkuuta 2014

Nyt grillataan

Nyt grillataan –kirja esittelee ”101 mahtavaa grilliruokaa”. Tämä Gummeruksen kustantamana ilmestynyt suomenkielinen laitos on vuodelta 2013. Alkuperäinen teos on Paragon Books Ltd:ltä eli brittiläinen. Kirjassa on hauskat pehmustetut, mutta kovat kannet. Kirja ohjeistaa mm. grillin puhdistamiseen, esittelee erilaisia grillaustekniikoita ja antaa vinkkejä grillin valintaan. 

En halua mainita kirjan neljää suomentajaa, sillä heidän teksteissään on useampia ”heikkoja” kohtia. Ilmeisesti suomentajilla ei ole kovinkaan paljon kokemusta ruuanlaitosta J



Kirjan kuvat ovat mukavan selkeitä, ne ovat Mike Cooperin käsialaa. Tässä kuvassa on tekstin mukaan ruokalaji nimeltään: Mausteiset lammas-aprikoosikebabit. Mielestäni kuvassa on kyllä vartaita, eikä kebabia. Mistähän sanasta tuo käännös tulee?
Kirjan on stailannut Lincoln Jefferson. Oheisessa kuvassa on Sitruskanavartaita, joiden marinadi on gremolatan tyylinen.

Kirjassa on reseptejä lihan, kanan, kalan ja kasvisten grillaamiseen. Liha- ja kanaresepteissä on melkein kaikissa jokin omatekoinen marinadi, mutta muuten ne ovat aika tavanomaisia.
Kalaruokien raaka-aineet ovat joissain resepteissä liian eksoottisia meidän valikoimiimme nähden. Brittien saarilla on ilmeisesti aina saatavilla kokonaista mustekalaa ja napsijaa.


Kasvisosasto on kirjan parasta antia, se esittelee mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia, kuten grillattua polentaa ja kuvassa esiintyvää grillattua tomaatti-mozarellasalaattia. Kirjassa ohje on nimellä Grillatut tomaatti-mozzarellakeot.

Tomaatti-mozzarellakeot

4 isoa tomaattia viipaloituna
200 g mozzarellajuustoa viipaloituna
basilikanlehtiä suikaloituna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

  1. Sivele paksun noin 20 x 20 cm kokoisen folion keskikohtaan öljyllä.
  2. Pane öljyttyyn kohtaan tomaattiviipale ja sivele sen pinta öljyllä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lado päälle basilikanlehtisuikaleita ja yksi mozzarellaviipale.
  3. Pinoa samaan tapaan toinen ja kolmas kerros. Aineksista tulee 4 annosta.
  4. Taita folion reunat ylös niin, että folio on kulhon muotoinen.
  5. Pane keot kuumalle grilliritilälle ja grillaa noin 6-10 minuuttia kunnes tomaatit ovat kuumia ja juusto hieman sulanut.


Ensi viikonloppuna valmistan kirjan resepteistä Marokkolaisia lammaspurilaisia, Halloumi-paprika sandwicheja ja Kasvisvartaita homejuuston kera.



Marokkolaiset lammaspurilaiset


500 g lammasjauhelihaa
1 sipuli raastettuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
2 tl tuoretta minttua pilkottuna
1 tl juustokuminaa
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl timjamia
öljyä
suolaa
mustapippuria




Jogurtti-kurkkukastike

puolikas kurkku raastettuna
0,5 - 1 dl maustamatonta jogurttia
5 rkl tuoretta minttua silputtuna
suolaa
mustapippuria

Tarjoiluun:
pitaleipiä
punasipulisuikaleita
salaattia

  1. Valmista ensin jogurtti-kurkkukastike. Laita raastettu kurkku siivilään ja mausta se suolalla ja pippurilla. Valuta noin 10 minuuttia. Sekoita kurkku muiden kastikeainesten joukkoon. Laita kastike jääkaappiin maustumaan.
  2. Sekoita lammasjauhelihaan, sipuliraaste, valkosipuli, minttu ja mausteet. Jaa seos neljään osaan ja muotoile noin kahden sentin paksuisiksi pihveiksi. Peitä pihvit kelmulla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä 30 minuuttia.
  3. Grillaa pihvit öljytyllä grilliritilällä. Asettele pihvit pitaleipien sisään. Lisää päälle salaattia, punasipulia ja jogurttikastiketta.


Halloumi-paprikasandwichit


säilöttyä paprikaa
halloumijuusto
oreganoa
suolaa
mustapippuria
öljyä









  • Viipaloi halloumi ja sivele viipaleet öljyllä.
  • Asettele puolet halloumiviipaleista avatulle halsterille.
  • Lisää viipaleiden päälle paprikasuikaleita ja mausta suolalla, oreganolla ja mustapippurilla.
  • Lisää päälle toiset halloumiviipaleet.
  • Sulje halsteri ja grillaa halloumisandwichit kuumassa grillissä noin 1 minuutti per puoli. Tarjoa kuumina.


Kasvisvartaat sinihomejuuston kera


purjo tai 2 kesäsipulia
200 g pieniä herkkusieniä
rasia kirsikkatomaatteja
100 g voita sulatettuna
125 g sinihomejuustoa murusteltuna
suolaa
mustapippuria







  • Liota puisia varrastikkuja vedessä vähintään puoli tuntia, etteivät ne syty grillissä palamaan.
  • Pilko purjo tai kesäsipulin varret noin 2,5 cm paloiksi.
  • Pujottele purjo/sipuli, herkkusienet ja kirsikkatomaatit vuorotellen vartaisiin. Sivele vartaiden pintaan voita ja mausta suolalla ja pippurilla.
  • Grillaa vartaita noin 6-10 minuuttia tasaisesti käännellen.
  • Asettele vartaat tarjoiluastiaan ja ripottele päälle sinihomejuusto. Tarjoile kuumana.

Tähän kasvisvartaiden reseptiin pätee se vanha totuus, että mitkä tahansa kasvikset ovat hyviä grillattuina, jos niihin lisää joko juustoa tai pekonia.

Ja Nyt grillataan! Viikonlopun säätiedotus lupaakin sopivasti mukavia grillauskelejä J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti