Pohjois-Espanjassa tapaksia kutsutaan nimellä pintxos. Pintxos navarros –kirja esittelee Navarran alueelle tyypillisiä tapaksia.
Osa on todellisia
gourmet- pintxoksia, joiden valmistus on monimutkaista ja aikaa vievää kuten
esim. kuvassa näkyvät Jättikatkarapurullat ja Täytetyt herkkusienet.
Kirjassa esitellyt valmistustekniikat tulevatkin todella tarpeeseen.
Nämä Kirsikkatomaatti-kotijuustovartaat taas edustavat reseptien helpompaa kategoriaa. Tomaatit, juustopalat ja basilikanlehdet pujotellaan vartaisiin ja lopuksi ainesten päälle ripotellaan vain vähän oliiviöljyä.
Kirjassa
esiintyykin paljon pieniin vartaisiin tai itse asiassa coctailtikkuihin tehtyjä
annoksia. Kuvassa Grillattua lihaa, pekonia, paprikaa ja herkkusieniä.
Tämä kuva on
aivan pakko esitellä. Tässä annoksessa on leipäpalan päällä pala mustaamakkaraa,
herkkusieni ja paistettuja sipulirenkaita! Todellakin myös Espanjassa saa tätä
Tampereen herkkua. Mustamakkara on espanjaksi morcilla.
Useimmin olen valmistanut tästä kirjasta näitä Pekoniartisokkia. Alkuperäisessä reseptissä artisokat olisivat tuoreita ja ne pitäisi keittää, mutta täällä päin Suomea artisokansydämiä saa vain säilykkeenä tölkissä.
Pekoniartisokat
- Kietaise artisokansydämet pekoniin ja grillaa.
- Voit myös valmistaa ne uunissa 225 asteessa grillivastuksen alla, aikaa menee noin 10 minuuttia.
Kuva ei tee oikeutta tämän pintxoksen maulle, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla itse miten hyvin briejuusto, ilmakuivattu kinkku ja mansikkahillo sopivat yhteen.
Ilmakuivattua kinkkua briejuuston kera
patonkiviipaleita
ilmakuivatun kinkun siivuja
briejuustoa
mansikkahilloa
Nämä San Fermín –nimiset
pintxokset ovat erittäin hauskan näköisiä ja todella ajankohtaisia, sillä Pamplonassa
vietetään parhaillaan San Fermín –juhlia, joihin kuuluu myös maailmankuulu
härkäjuoksu. San Fermín pintxoksen ulkonäkö on suoraan yleisön ja juoksijoiden
vaatetuksesta, sillä juhliin neuvotaan pukeutumaan valkoiseen paitaan ja
punaiseen huiviin
San Fermín
4 kovaksi
keitettyä kananmunaa
4 isoa katkarapua
kuorittuna
2 rkl majoneesia
8 vihreää kivetöntä
oliivia
8 pientä siivua
säilöttyä paprikaa
- Leikkaa munien molemmista päistä pienet hatut. Halkaise sitten munat kahtia ja poista keltuainen.
- Sekoita keltuainen pilkottujen rapujen ja majoneesin kera. Täytä munanpuolikkaat tällä seoksella.
- Asettele munanpuolikkaiden keskelle coctailtikut ja niiden päähän oliivit sekä munahatut.
- Kietaise lopuksi paprikasuikaleet huiveiksi San Fermín –ukkeleille.
Lopuksi vielä ”jälkiruoaksi” Pekoniin käärittyä banaania. Kuvassa nämä näyttävät aika rasvaisilta, mutta makuyhdistelmä kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.
Pekoniin käärittyä banaania
4 banaania
6 siivua pekonia
Kastikkeeseen:
1 omena
hunajaa
vettä
- Kuori banaanit ja paloittele ne kolmeen osaan.
- Kääri banaanipalat pekoniin ja kiinnitä coctailtikuilla.
- Paista paloja uunivuoassa 225 asteessa noin 10 minuuttia kunnes pekoni ruskistuu.
- Valmista tällä välin kastike: Soseuta omena ja lisää soseeseen hieman hunajaa ja vettä.
- Kiehauta sose ja kaada se kastikkeeksi pekonibanaanien päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti