Tällä kertaa tartun kirjaan, josta en ole kokannut koskaan aiemmin mitään eli vuorossa on Scandinavian Cooking.
Ostin aikoinaan 90-luvulla näitä kirjoja 2 kpl, toisen lähetin sähköpostiystävälleni jenkkeihin ja toisen pidin itselläni ihan mielenkiinnon vuoksi. Meistä suomalaisistahan on sanottu, me olemme kovin kiinnostuneita aina siitä mitä muiden maiden kansalaiset meistä ajattelevat. Ja ehkä tämä kirja oli kiinnostava juuri siksi, että sai kurkistella millainen kuva meistä suomalaisista ja meidän ruokapöydästämme annetaan.
Scandinavian Cooking on Lontoossa asuvan ruotsista kotoisin olevan Sonia Maxwellin kirjoittama ja se on julkaistu vuonna 1995. Kirjassa esitellään perinteisiä skandinaavisia ruokalajeja. Aluksi kirjassa on lyhyt esittely Skandinaviasta ja sitten erikseen Norjasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Kirjassa on pieniä (vähän liiankin pieniä) kauniita matkailua edistäviä valokuvia poroista, Kööpenhaminan merenneidosta ja Lapin luonnosta. Ensimmäinen kuva on Norjasta ja toinen Suomesta.
Suomen esittelyosiossa kerrotaan kuinka väestö asuu hajallaan laajalle alueelle levittäytyneenä, kaukana toisistaan. Kulttuurimme on luonnonläheinen ja metsää on kaikkialla, jopa Helsingin keskustassa. Huvittavaa on kuvaus suomalaisista käsityötaidoista. Käyttöesineitä ja keittiön työkaluja on valmistettu puusta vuosisatojen ajan. ”Carving skills (veistotaidot) are passed on from one generation to the next in isolated villages. The children begin to learn the craft at an early age, devoting much of their life to perfecting their skills.”
Suomalaisesta keittiöstä kerrotaan, kuinka siihen ovat vaikuttaneet sekä itäinen että läntinen naapurimaamme, mutta sen perusta on maan antimissa. ”Finns see the fruits and wildlife of nature as a gift to be cherished. Their calm approach to life is a result of their love of the nature that surrounds them.”
Kirjassa on kaikkiaan 113 reseptiä, joista 24 on Suomesta. Ohjeet on jaoteltu keittoihin, alkupaloihin, kala- ja äyriäisruokiin, liha-, kana- ja riistaruokiin, kasviksiin ja salaatteihin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Keitto-osio alkaa hauskan arkisesti, kun ensimmäisenä esitellään kotoinen kesäkeittomme. Tanskalaisena keittona on olutkeitto, Norjasta kalakeitto ja Ruotsista Ärtsoppa med fläsk.
Kirja viliseekin perinteisiä reseptejä: on norjalaista lammaskaalia (Får i kål), ruotsalaista pyttipannua ja tanskalaisia voileipiä. Suomalaisista resepteistä mukaan ovat päässeet mm. poronkäristys, karjalanpaisti, lanttulaatikko, rosolli, mustikkapiirakka, tippaleivät, pasha ja blinit. Noiden kahden jälkimmäisen läsnäolosta voimme olla montaa mieltä, mutta ilmeisesti venäläisen keittiön eksoottista vaikutusta on haluttu korostaa.
Ensi viikonloppuna aion valmistaa kirjasta
ruotsalaisia lihakääryleitä eli Robertos Kalvrulader tai Roberto’s Veal
Roulades kuten ne on englanniksi käännetty.
Isälläni oli tapana valmistaa lihakääryleitä siten, että hän kääri niiden täytteeksi luumua ja omenaa. Itse olen aiemmin täyttänyt lihakääryleitä aurinkokuivatuilla tomaateilla, oliivilla ja juustolla. Tällä kertaa kokeilenkin tätä ruotsalaista versiota. En aio jättää kääryleitä avoimiksi, kuten tuossa kuvassa, vaan nuijin lihasiivut sen verran isoiksi, että täytteet pysyvät varmasti kääryleiden sisällä.
Ruotsalaiset lihakääryleet (4 annosta)
600 g Naudan paistia ohuiksi siivuiksi leikattuna
1 dl metsäsieniä pilkottuna (itse käytän suppilovahveroita)
n. 150 g jauhelihaa
3 rkl parmesaaniraastetta
1 siivu vaaleaa leipää murennettuna
1 muna
1 rkl persiljasilppua
salviaa
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
2 sipulia silputtuna
1 porkkana siivuina
2 dl valkoviiniä
vettä
2 rkl tomaattipyreetä
maizenaa tms. suurusteeksi
- Nuiji paistiviipaleet ohuiksi.
- Sekoita keskenään sienet, jauheliha, leivän murut, muna, persilja, salvia, suola ja pippuri.
- Levitä täyte paistiviipaleille ja rullaa ne varovasti kiinni. Sido rullat ohuella kalastajan langalla, mikä onkin oivallinen apuväline keittiössä.
- Ruskista kääryleet pannulla ja siirrä ne kattilaan.
- Lisää kattilaan sipulit, porkkanat, viini ja tomaattipyree sekä vettä sen verran, että kääryleet peittyvät. Keitä miedolla lämmöllä ainakin tunti.
- Ota kääryleet pois liemestä reikäkauhalla ja suurusta liemi. Aseta kääryleet takaisin kastikkeeseen, kiehauta ja tarjoile riisin tai perunoiden kera.
Maukasta skandinaavista viikonloppua!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti