torstai 27. helmikuuta 2014

Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan

Tällä viikolla esittelyvuorossa on tämä uudehko suosikki-kirjani, joka esittelee Hans Välimäen reseptejä Ranskasta. Viehättävää on se, että kirja on syntynyt pienessä eteläranskalaisessa kylässä. Reseptien raaka-aineet on ostettu paikallisista kyläkaupoista, marketista ja torilta. Ruuat on kokattu kotikeittiössä ja kuvattu talon pihalla. Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan on ilmestynyt 2010 WSOY:n kustantamana ja sen on toimittanut Marketta Kotilainen. Kirjan ihastuttavat kuvat on ottanut Sami Repo. Ruokakuvat ovat sopivan rustiikkisia, kuvaamaan aitoja ranskalaisia maalaisruokia. 


Revon maisemakuvat ja tilannekuvat Ranskasta nostavat makumatkailijalle matkakuumeen pintaan.


Kirjassa Hans esittelee Alkuruokia, Salaatteja, Keittoja, Vihannesruokia ja piirakoita, Kalaruokia, Liharuokia ja Jälkiruokia. Esipuheessa lukijalle Hans kertoo: ”Muoti vaihtelee ja ihmisten kiinnostus uusiin ruokakulttuureihin sen mukaan. Ranskalainen keittiö pysyy aina muodissa. Ohjeet ovat aidon ranskalaisia ja vain osittain suomalaisille kotikokeille mukautettuja. Suurin osa on perinteistä perusruokaa.”


Olen valmistanut Hansin ohjeiden mukaan mm. Sipulikeittoa, Ratatouillea ja Kukkoa viinissä eli perinteisiä ranskalaisia herkkuja. Ehdottomat suosikki-reseptini tästä kirjasta ovat Lammasnavariini ja Ankkaa appelsiinikastikkeessa. Koska ankkaa ei saa tältä seudulta edullisesti mistään, olen usein ostanut sitä Helsingistä (tai jopa Tallinnasta) pakasteena. Pakastettu ankanrinta toimii erittäin hyvin muutamankin tunnin ajomatkan ajan muiden elintarvikkeiden, kuten juustojen, jäähdyttäjänä kylmäkassissa. Kotiin päästyäsi voit alkaa kokkailun sulaneesta ankanrinnasta J

Tässä siis suosikkireseptini S’il vous plaît et Bon appetit!















Ankkaa appelsiinikastikkeessa


2 ankanrintaa
suolaa ja mustapippuria
1 rkl voita

Appelsiinikastike:
3 appelsiinia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ dl appelsiinilikööriä

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Purista kahdesta appelsiinista mehut. Pese kolmas appelsiini huolellisesti, raasta kuori ja leikkaa hedelmäliha kalvottomiksi lohkoiksi.
  3. Leikkaa (sulaneiden) ankanrintojen reunoista liika rasva pois. Käännä nahkapuolet ylöspäin ja leikkaa terävällä veitsellä nahkaan ristikkokuvio siten, että veitsi ei ulotu lihaan asti. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. 
  4. Kuumenna voi pannulla ja paista lihoja ensin nahkapuoli alaspäin noin 2 minuuttia ja sitten myös toiselta puolelta noin 2 minuuttia.
  5. Siirrä rintapalat uunivuokaan ja nosta uuniin keskitasolle noin 10 minuutiksi. Uunista ottamisen jälkeen anna rintapalojen levätä folion alla 10 minuuttia ennen leikkaamista.
  6. Tällä välin kaada paistinpannusta liika rasva pois ja lisää pannulle appelsiinimehu, viinietikka, sokeri, likööri ja kuoriraaste. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä seosta hieman kokoon. 
  7. Leikkaa ankanrinnat ohuiksi viipaleiksi ja asettele lämmitetylle lautasille. Koristele appelsiinilohkoilla ja kaada kuuma kastike päälle. Tarjoile keitetyn riisin kera.

Ankkaa appelsiinikastikkeessa on nimestään huolimatta erittäin helppo valmistaa kuten myös Lammasnavariini, jonka voi valmistaa mistä tahansa edullisista lampaan lihoista. Olen jälleen kerran hieman muokannut alkuperäistä reseptiä, esim. vaihdoin perunat lanttuun, jolloin nauriita ei tarvita lainkaan, koska niitä ei aina saa.

Lammasnavariini


400 g lampaanlapaa tms. 
400 g lampaan niskaa
3 porkkanaa
3 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2-3 luumutomaattia
3 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl vehnäjauhoja
5-7 dl vettä
2 dl valkoviiniä
1 laakerinlehti
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
suolaa
mustapippuria
lanttu
(4 pientä naurista)
½ dl persiljaa silputtuna

  1. Paloittele lihat noin kolmen sentin kuutioiksi.
  2. Kuori porkkanat ja sipulit ja leikkaa ne kolmen sentin paloiksi.
  3. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet ja lohko tomaatit.
  4. Kuumenna voi ja öljy padassa ja ruskista lihat. Nosta lihat sivuun. 
  5. Lisää pataan porkkanat, sipulit ja valkosipulit. Paista pari minuuttia. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita.
  6. Lisää viini, laakerinlehti, yritit, tomaattilohkot, lihapalat ja vettä sen verran että ainekset peittyvät kunnolla. Mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta ja kuori syntynyt vaahto.
  7. Anna porista miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia tai nosta pata uuniin 150 asteeseen. 
  8. Kuori ja paloittele lanttu (ja nauriit), lisää ne pataan ja jatka hauduttamista vielä noin 45 minuuttia. 
  9. Ripottele pinnalle persiljasilppua ja tarjoa heti.

Kirjan ainoa puute on se, että odotin sen kalaruoat –osiolta enemmän kuin se antoi. Kalaruokareseptejä on vain alle kymmenen. Taimenta mantelivoissa, Bouillabaisse tai Kuhaa Meniére (eli voissa paistettuna) kuulostavat vähän liian tavallisilta resepteiltä. Mutta liharuoat ovat sitäkin herkullisempia. Joten ensi viikonloppuna kokeilen uusina resepteinä Siiderissä haudutettua kanaa ja aitoa Nizzan salaattia. Todellakin tämä aito Nizzan salaatin resepti on jäänyt minulta väliin J













Nizzan salaatti


4 keitettyä perunaa jäähdytettyinä
4 kovaksi keitettyä kananmunaa
100 g vihreitä papuja
200 g friseesalaattia
1 punasipuli
100 g calamataoliiveja
3 tomaattia
1 prk tonnikalaa öljyssä
10 sardellifilettä öljyssä

Kastike:
1 valkosipulinkynsi
½ dl oliiviöljyä
3 rkl sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria

  1. Mikäli käytät tuoreita papuja, keitä niitä noin 5 minuuttia suolavedessä ja jäähdytä nekin. Pakastetut pavut vaativat tietysti sulattamisen ja valutuksen. 
  2. Kuutioi jäähtyneet perunat ja puolita pavut.
  3. Huuhtele ja revi salaatti ja lohko tomaatit.
  4. Kuori sipuli ja leikkaa se renkaiksi.
  5. Sekoita laakeassa tarjoiluastiassa perunat, pavut, salaatti, tomaatit, sipulirenkaat ja oliivit.
  6. Kuori ja murskaa kastikkeen valkosipulinkynsi pieneen kannelliseen astiaan esim. lasipurkkiin. Lisää astiaan öljy, sitruunanmehu, suola ja pippuri. Ravistele kastike sekaisin, kaada se salaatin päälle ja sekoita salaatti.
  7. Paloittele tonnikala ja asettele se salaatin päälle.
  8. Paloittele kananmunat ja asettele myös ne salaatin päälle.
  9. Koristele salaatti lopuksi sardellifileillä ja tarjoile patongin kera.
Nizzan salaatin jälkeen tarjoilen pääruoaksi Siiderissä haudutettua kanaa. Alkuperäisessä Hansin reseptissä tosin neuvotaan käyttämään kokonaista broileria, mutta oikaisen jälleen ja käytän maustamattomia rintafileitä. Ruoan salaisuus on aito siideri, ei mikään ”makea omenalimsa” , joten joku Alkon valikoimista löytyvä kuiva ranskalainen siideri sopisi tähän mainiosti. Aion kuitenkin kokeilla reseptiä K-Supermarketin valikoimista löytyvällä Somersbyn double press premium dry ciderillä.

Siiderissä haudutettua kanaa


4 broilerin maustamatonta rintafileetä
suolaa
mustapippuria
2 porkkanaa
10 helmisipulia tai salottisipulia
3 rkl voita
3 dl kuivaa omenasiideriä
2 dl kermaa
½ dl silputtua persiljaa

  1. Kuori porkkanat ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori sipulit.
  2. Kuumenna voi paistinpannussa ja ruskista broilerinfileet. Lisää pannulle porkkanat ja sipulit ja ruskista niitäkin hetki. 
  3. Kaada pannulle siideri ja kypsennä kannen alla noin 40 minuuttia.
  4. Lisää pannulle kerma ja jatka kypsentämistä ilman kantta vielä noin 10 minuuttia. 
  5. Tarkista maku, lisää persilja ja tarjoa riisin kera.

Miten se nyt menikään: S’il vous plaît et Bon appetit!

sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Uunissa haudutettua nieriää

Nieriästä tuli oikein maukasta. Valitettavasti herkkusienet valkosipulissa ja espanjalainen vihannessalaatti tuli syötyä niin nopeasti,etten ehtinyt niitä kuvata.

Tässä herkkusienipaistokseen hyvä vinkki: paistoksesta tulee parempaa jos paahdat pinjansiemenet aluksi kuivalla pannulla ja siirrät ne sivuun odottamaan. Paista sen jälkeen muut ainekset ohjeet mukaan ja lisää paistoksen päälle lopuksi pinjansiemenet. Näin siementen maku säilyy aidoimmillaan.

torstai 20. helmikuuta 2014

The book of Tapas and spanish cooking

Tämä Hilaire Waldenin toimittama ja Salamander Books Ltd:n kustantama kirja on vuodelta 1993. Olen ostanut kirjan 90-luvun puolivälissä Espanjasta. Kirja on englanninkielinen ja edustaa brittien näkemystä espanjalaisesta keittiöstä. Tuo 90-luvun brittiläinen näkemys poikkeaa jonkin verran meidän suomalaisten näkemyksestä, mikä hieman häiritsee kirjan reseptejä lukiessa. Mitat on kuitenkin esitetty resepteissä kansainväliseen tyyliin myös grammoissa paunojen ja unssien lisäksi. 


Kirja on jaettu osioihin: Tapakset, Keitot, Munaruoat, Kalaruoat, Kanaruoat, Liharuoat, Riisiruoat, Kasvisruoat, Makeat ruokalajit sekä Kastikkeet, lisäkkeet ja juomat. Nimestään huolimatta tässä The book of Tapas and spanish cooking –kirjassa on aika vähän perinteisiä tapaksia. Monissa resepteissä käytetään pihvitomaatteja, sipulia, valkosipulia ja sitruunaa. Nuo ainekset maistuisivatkin parhaimmilta tuoreina paikan päällä, mutta täällä suomessa meidän on tyytyminen tuontitavaraan, joka ei näin talvella valitettavasti ole yhtä maukasta.



Kirjan valmistusvaiheita esittelevät kuvat ansaitsevat erityismaininnan. Kuvat ja reseptit ovat todella selkeitä. Viereisessä kuvassa on oivallisesti esitetty Fideuan valmistusta.

Kirja on jäänyt aika vähälle huomiolle kirjahyllyssäni. Olen valmistanut resepteistä ainoastaan Gazpachoa ja Sangriaa J


Gazpacho


500 g pihvitomaatteja
½ sipuli silputtuna
1 vihreä paprika pilkottuna
1 punainen paprika pilkottuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
2 viipaletta paahtoleipää murusteltuna ilman kuoria
2 dl tomaattimehua
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl sherryviinietikkaa
suolaa
mustapippuria
8 jääpalaa
pala kurkkua pilkottuna

  1. Kuori ja pilko tomaatit.
  2. Laita tehosekoittimeen kaikki ainekset lukuun ottamatta jääpaloja. Sekoita kunnes keitto on tasaista.
  3. Jäähdytä keitto hyvin.
  4. Tarjoile jääpalojen kera ja ripottele pinnalle pilkottua kurkkua.


Sangria


8 jääpalaa
1 pullo punaviiniä jäähdytettynä
1 rkl raastettua appelsiinin kuorta
1 rkl raastettua sitruunan kuorta
4 appelsiinin mehu
2 rkl sokeria
2 sitruunan mehu
6 dl vichyä tai spritea (maun mukaan) jäähdytettynä
mintun lehtiä koristeeksi
1 appelsiini viipaleina
1 sitruuna viipaleina

  1. Laita jääpalat isoon kulhoon. Kaada päälle viini, appelsiinin kuoriraaste ja sitruunan kuoriraaste.
  2. Sekoita appelsiinimehuun sokeri ja lisää sitruunamehu. Lisää mehu kulhoon.
  3. Lisää kulhoon vichy (tai sprite) sekä lopuksi appelsiinin ja sitruunan viipaleet.


Sangria on ihana kesäjuoma, mutta maistuu se näin talvellakin esimerkiksi alkudrinkkinä. 

Kirjassa esitellään herkullisilta kuulostavia kanaruokia, mutta ensi viikonloppuna valmistan alkupaloiksi kaksi tapasta ja pääruuaksi kalaa. Alkupaloiksi on siis Mushrooms with garlic eli Herkkusieniä valkosipulissa ja Spanish vegetable salad eli Espanjalainen vihannessalaatti. Pääruuaksi valitsen helpon Baked sea bream eli Uunissa haudutettua nieriää. Oikeasti sea bream on meriahven, mutta korvaan sen nieriällä, jota näyttää olevan saatavilla tähän aikaan vuodesta.

  

Yllä vasemmalla kuva herkkusienistä ja oikealla espanjalainen vihannessalaatti.

Herkkusieniä valkosipulissa


3 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä murskattuna
400 g herkkusieniä viipaloituina
5 rkl kuivaa sherryä
1 dl pinjansiemeniä
3 rkl sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
2 rkl persiljasilppua

  1. Paista öljyssä valkosipulimurskaa noin 3 minuuttia.
  2. Lisää pannulle sieniviipaleet, sherry ja pinjansiemenet. Paista muutama minuutti.
  3. Lisää pannulle sitruunanmehu ja mausta.
  4. Tarjoile persiljalla koristeltuna.


Espanjalainen vihannessalaatti


2 sipulia kuorineen
400 g (pieniä) munakoisoja
1 punainen paprika
3 pihvitomaattia
8 valkosipulinkynttä kokonaisina
juustokuminaa eli jeeraa
yhden sitruunan mehu
4 rkl oliiviöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
3 rkl persiljasilppua

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita sipulit uunipellille kuorineen ja paista 10 minuuttia.
  2. Lisää pellille munakoisot ja paista toiset 10 minuuttia.
  3. Lisää lohkottu paprika ja paista jälleen 10 minuuttia.
  4. Lisää uunipellille vielä pihvitomaatit ja 6 valkosipulin kynttä ja paista vielä 15 minuuttia.
  5. Ota pelti uunista ja kuori vihannekset kun ne ovat jäähtyneet tarpeeksi.
  6. Viipaloi sipulit ja munakoisot sekä pilko paprika ja tomaatit.
  7. Tee paistetuista ja raaoista valkosipulinkynsistä tahna morttelissa. Lisää tahnaan juustokuminaa, sitruunan mehu, öljy ja viinietikka. Mausta syntynyt kastike lopuksi suolalla. 
  8. Kaada kastike vihannesten päälle ja koristele persiljasilpulla.


Uunissa haudutettua nieriää


2 kokonaista nieriää
suolaa
mustapippuria
3 valkosipulin kynttä murskattuna
4 rkl persiljaa silputtuna
4 rkl oliiviöljyä
yhden sitruunan mehu
2 dl kuivaa valkoviiniä
sitruunaviipaleita

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Mausta kalat sekä sisä- että ulkopuolelta suolalla ja pippurilla. 
  2. Aseta kalat uunivuokaan ja ripottele päälle vakosipulimurska ja persilja. 
  3. Kaada vuokaan sitruunanmehu ja viini.
  4. Paista kaloja noin 20 minuuttia kunnes liha on vaaleaa.
  5. Tarjoile sitruunaviipaleiden kera.


Kaikissa ruuissa on todellakin vakosipulia ja sitruunaa J


sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Maa-artisokkakeitto ja susheja

Maa-artisokkakeitosta tuli tosi maukasta. Koska maa-artisokat olivat aika epämääräisen muotoisia, niiden kuoriminen olisi ollut tosi hankalaa. Joten keitin ne kuorineen ja pursotin sitten sisällön keittoon muiden ainesten sekaan.





Maki-sushien täytteeksi laitoin kurkkua, avokadoa, tonnikalaa ja kylmäsavulohta. Sushit ovat usein maukkaampia vasta seuraavana päivänä, kun maut ovat tekeytyneet yön yli.

torstai 13. helmikuuta 2014

Bon Appétit

Muistaako kukaan Maija Silvennoisen juontamaa Bon Appétit –ruokaohjelmaa 1990 -luvulta? Se oli ensimmäisiä kokkausohjelmia, joita aloin seurata säännöllisesti. Bon Appétit –keittokirja on julkaistu vuonna 2000 Crea Video Oy:n kustantamana. Kirja kunnioitti ohjelman pitkää taivalta, sillä sarja täytti 10 vuotta vuonna 2001.


 Kirjan esipuheessa kerrotaan kuinka ”Suomalaisessa ruokakulttuurissa on kymmenessä vuodessa (1991 – 2001) tapahtunut paljon hyvää. Se on kansainvälistynyt ja keventynyt. On opittu tuntemaan viinejä, käyttämään eksoottisia hedelmiä ja maustamaan ruokaa tulisesti. Toisaalta on opittu myös arvostamaan omaa paikallista ruokakulttuuria ja kehittämään ruoan laatua parantavaa lähiruoka-ajattelua.” Mielestäni lähiruoka-ajattelun kehitys on vieläkin matkalla kohti parempia aikoja.

Maija Silvennoisen reseptit on kirjassa jaettu seuraaviin osioihin: Kasviskeitot ja salaatit, Salaatinkastikkeita ja lisäkkeitä, Juuresruokia, Kalat ja äyriäiset, Kotiruokaa, Bon Appétit –erikoiset, Jälkiruokia, Leivät ja paistokset, Pikkuleivät, tartaletit ja kakut sekä Zakuska-herkkuja kodin juhliin.  Reseptien lisäksi annetaan hieman vinkkejä ruuanlaittoon. 




Olen valmistanut kirjan ohjeilla mm. kuvassa näkyviä Porsaanlihakääryleitä.

Porsaanlihakääryleet


noin 1 kg porsaan ulkofileetä
suolaa
valkopippuria
½ dl parmesaaniraastetta
basilikanlehtiä

Haudutusliemi:
½ l lihalientä
½ l valkoviiniä
valkopippuria
suolaa
pala selleriä lohkottuna
2 sipulia lohkoina

Kastike:
½ l kokoon keitettyä haudutuslientä
2 dl kuohukermaa
maizenaa

  1. Leikkaa porsaan fileestä noin ½ cm:n paksuisia viipaleita. Nuiji viipaleet kevyesti ohuemmiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2. Ripottele viipaleille parmesaaniraastetta ja basilikanlehti. Kääri viipaleet rullalle ja kiinnitä coctailtikuilla.
  3. Ruskista rullia pannulla voissa.
  4. Kiehauta haudutusliemi ja pane liharullat liemeen kiehumaan. Keitä miedolla lämmöllä noin  20-30 minuuttia.
  5. Nosta rullat liemestä ja poista niistä tikut.
  6. Siivilöi liemi ja keitä sitä hieman kokoon. Lisää kerma ja kiehauta. Suurusta liemi maizenalla.
  7. Pane liharullat takaisin kastikkeeseen hautumaan muutamaksi minuutiksi.
  8. Tarjoile lihakääryleet höyrytettyjen vihannesten ja keitettyjen linssien kera.



Yksi suosikkini Bon Appétit –kirjasta on tämä joulun ajan jälkiruoka Sinihomejuustolla gratinoidut päärynät.













Sinihomejuustolla gratinoidut päärynät


3 kypsää päärynää

Haudutusliemi:
1 pullo siideriä
2 dl punaviiniä
2 dl sokeria
1 aniksen kukka

Kuorrutukseen:
50 g Aura-juustoa
1 ruskea piparkakku

  1. Kuori ja halkaise päärynät. Koverra siemenkodat pois teelusikalla.
  2. Kaada haudutusliemen aineet kattilaan ja keitä lientä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  3. Pane päärynät liemeen ja keitä noin 5 minuuttia.
  4. Nosta päärynät kattilasta reikäkauhalla valumaan.
  5. Keitä haudutuslientä kokoon ilman kanssa noin 10-15 minuuttia, kunnes se sakenee.
  6. Jäähdytä kastike.
  7. Murenna sinihomejuusto ja piparkakku ja sekoita ne keskenään.
  8. Aseta päärynän puolikkaat uunivuokaan ja lusikoi siemenkuoppaan piparkakku-homejuustoseosta.
  9. Kuorruta päärynöitä 225 asteisessa uunissa kunnes niiden pinta on kullanruskea.
  10. Tarjoa päärynät kylmän kastikkeen kera.  

Kirjan reseptit ovat ihailtavan selkeitä, sillä kaikki työvaiheet on ohjeistettu tarkasti. Kirjan kuvat ovat selkeitä ja ulkoasu on taitoltaan vielä tänäkin päivänä moderni. Ainoastaan värien käytössä näkyy 2000-luvun alun runsaus.

Ensi viikonloppuna kokkaan Maija Silvennoisen reseptien mukaisesti Maa-artisokkakeittoa ja Susheja. 

Maa-artisokkakeitto


voita
1 iso sipuli hienonnettuna
1 kg maa-artisokkia kuorittuina ja paloiteltuina
suolaa
valkopippuria
1 l vettä
1-2 dl kuohukermaa

  1. Kuullota sipulisilppu ja kuutioidut maa-artisokat kattilassa voissa.
  2. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Lisää vesi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
  3. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Lisää kermaa sen mukaan miten paksua keitosta haluat. Kiehauta ja tarjoile.















Sushi-riisi


4 dl japanilaista sushi-riisiä
5 dl vettä

Sushiviinietikka:
8 rkl riisietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

  1. Pese riisiä kylmällä vedellä kunnes riisistä ei enää irtoa valkoista vaahtoa veteen.
  2. Kaada sitten kattilaan vettä niin, että sitä on kolme senttiä riisin yläpuolella.
  3. Keitä riisiä täydellä teholla kunnes vesi alkaa kiehua. Keitä täysillä kannen alla vielä 1 minuutti. Huom! Älä nosta kantta kesken keittämisen.
  4. Alenna levyn lämpötila pienemmälle ja jatka keittämistä 5 minuuttia. Käännä lämpö kaikkein pienimmälle teholle ja keitä kannen alla vielä 10 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja hauduta riisiä kannen alla vielä 10 minuuttia. Huom! Älä sekoita riisiä missään vaiheessa.
  6. Valmista sushiviinietikka sekoittamalla riisietikkaan suola ja sokeri.
  7. Kaada riisi laakeaan vatiin ja sekoita sushiviinietikka riisiin vähitellen kunnes riisi on maustunut kauttaaltaan.


Maki-sushi


sushi-riisiä
Nori-merilevää
bambumatto makien rullaamiseen

Täytteeksi:
kylmäsavulohta
avokadoa
kurkkua
tonnikalaa
katkarapuja
paprikaa

soijakastiketta
wasabitahnaa

  1. Makien valmistus aloitetaan paloittelemalla täytteet tarpeeksi pieniksi; noin lyijykynän paksuisiksi paloiksi.
  2. Laita Nori-merilevälevy bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin.
  3. Levitä riisiä ohuelti norin päälle tasaisesti.
  4. Laita makusi mukaista täytettä toiseen reunaan ja rullaa matto siten, että alat taittaa mattoa hitaasti reunasta.
  5. Rullaa maki kehyesti painamalla varovasti. Kun rulla on valmis, leikkaa se noin 2-3 sentin paksuisiksi paloiksi.
  6. Sekoita soijakastikkeesta ja wasabitahnasta makusi mukainen seos ja kasta makeja seokseen.


Nigiri


sushi-riisiä
wasabitahnaa
kylmäsavulohta tai graavilohta
soijakastiketta

  1. Leikkaa lohiviipaleet noin 1,5 x 3 cm kokoisiksi paloiksi.
  2. Muotoile sushiriisistä kostutetuilla käsillä pieniä soikeita pallukoita.
  3. Laita riisipallojen päälle hieman wasabitahnaa ja lohisiivu.
  4. Tarjoile soijakastikkeen kera.

Nigirin voit valmistaa lohen sijasta esimerkiksi katkaravun lihasta.

Sushit ovat ”vaarallinen” makuyhdistelmä, sillä niihin jää koukkuun J

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Osso bucco ja haudutettu salaattifenkoli

Lautasella on osso buccoa haudutetun salaattifenkolin ja kuskusin kera. Sitruunan ja appelsiinin kuori tekivät uskomattoman hyvän säväyksen osso buccoon. Kannattaa kokeilla, suosittelen!

torstai 6. helmikuuta 2014

Välimeren herkkuja

Tälla viikolla esittelen kirjahyllystäni keittokirjan nimeltä Välimeren herkkuja. Tähän pieneen 15 x 12 cm –kokoiseen kirjaan on kasattu peräti 120 Välimeren keittiön reseptiä. Välimeren herkkuja kuuluu Almagest Oy:n suomeksi toimittamaan Parhaita ruokaohjeita sarjaan. Kirja on julkaistu vuonna 2004 ja alkuperäisteoksen on toimittanut Anne White.

Kirjan takakansi kertoo: ”Tässä innoittavassa keittokirjassa tutustutaan Välimeren keittiön houkutteleviin makuihin.” Ruokaohjeet on kerrottu vaiheittain, joten niitä on helppo seurata. Jokainen resepti on varustettu kolmella kuvalla eri valmistusvaiheista.







Kirjan pienestä koosta johtuen teksti on aika pientä, joten en suosittele kirjaa iäkkäämmille kokeille. Ohjeet on jaettu osioihin: naposteltavat ja alkupalat, pääruoat, vihannekset ja salaatit, lisäkkeet sekä jälkiruoat.

Vaikka Välimeren herkkuja on ollut hyllyssäni jo vuosia, en ole valmistanut kirjan ohjeista mitään muuta kuin tämän kuvassa näkyvän Sitruunatortun.



Kokeilematta ovat jääneet mm. Espanjalainen karamellivanukas eli Crema Catalana, Marokkolainen broilerikuskus, Rosmariinin makuiset lammasvartaat ja kuvassa näkyvä Äyriäismuhennos.










Ensi viikonloppuna kokkaan tästä kirjasta Osso buccoa sitruskuoren kanssa (Osso bucco e gremolata), Padassa kypsennettyä salaattifenkolia ja Leipätikkuja.

Osso bucco


2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
6-10 palaa lihaista osso buccoa
1 kg tuoreita tomaatteja kuorittuina ja paloiteltuina tai 800 g säilyketomaatteja
oliiviöljyä
2 sipulia silputtuna
2 porkkanaa paloiteltuina
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
2,5 dl lihalientä
6 basilikan lehteä silputtuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
yhden sitruunan kuori raastettuna
yhden appelsiinin kuori raastettuna
2 rkl persiljaa silputtuna

  1. Jauhota osso bucco –lihat ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2. Ruskista lihoja öljyssä uuninkestävässä padassa.
  3. Lisää pataan sipulit ja porkkanat. Paista noin 5 minuuttia.
  4. Lisää pataan tomaatit, viini, lihaliemi, basilika ja valkosipuli. Siirrä pata uuniin 200 asteeseen ja paista noin 2 tuntia kunnes lihat ovat mureita.  
  5. Lisää pataan raastetut sitruunan ja appelsiinin kuoret. Kypsennä vielä 15 minuuttia.
  6. Koristele pata persiljalla ennen tarjoilua.















Padassa kypsennetty salaattifenkoli


2 sitruunaviipaletta
2-3 salaattifenkolinkerää koosta riippuen
oliiviöljyä
voita
½ rkl kuivattua timjamia
1,5 dl kasvislientä
100 g raastettua parmesaania
mustapippuria

  1. Kuumenna suuressa kattilassa vettä kiehuvaksi ja lisää sitruunaviipaleet.
  2. Puhdista fenkolit ja halkaise ne pitkittäin. Lisää fenkolit kattilaan ja keitä noin 8 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.
  3. Valuta pehmenneet fenkolit hyvin ja siirrä ne voideltuun uunivuokaan. Valele päälle oliiviöljyä ja mausta pippurilla.
  4. Kaada vuokaan kasvisliemi ja ripottele päälle juusto.
  5. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia kunnes juusto on sulanut kullankeltaiseksi.


Leipätikut


200 g vehnäjauhoja
250 g grahamjauhoja
1 pusii kuivahiivaa
2 tl suolaa
½ tl sokeria
4,5 dl käden lämpöistä vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 munan valkuainen kevyesti vatkattuna
seesaminsiemeniä

  1. Sekoita jauhot, hiiva, suola ja sokeri kulhossa.
  2. Lisää taikinaan hitaasti vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa hetki ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Kieritä kummastakin osasta 40 cm pitkä pötkö. Jaa molemmat pötköt 16 osaan, jotta saat yhteensä 32 palaa. Kieritä kustakin palasta noin 20 cm:n pitkä tikku. Siirrä tikut uunipellille.
  4. Peitä tikut ja anna niiden kohota 10 minuuttia. Voitele munanvalkuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  5. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia kunnes tikut ovat ruskeita ja rapeita.



sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kuhaa tomaatti-valkosipulikastikkeessa

Tämän näköistä tuli kuhasta tomaattivalkosipulikastikkeella. Munakoiso-mozarellapaitoksesta ei tullut lainkaan niin herkullisen näköistä kuin kirjan kuvassa, joten jätän kuvan lisäämättä