torstai 13. helmikuuta 2014

Bon Appétit

Muistaako kukaan Maija Silvennoisen juontamaa Bon Appétit –ruokaohjelmaa 1990 -luvulta? Se oli ensimmäisiä kokkausohjelmia, joita aloin seurata säännöllisesti. Bon Appétit –keittokirja on julkaistu vuonna 2000 Crea Video Oy:n kustantamana. Kirja kunnioitti ohjelman pitkää taivalta, sillä sarja täytti 10 vuotta vuonna 2001.


 Kirjan esipuheessa kerrotaan kuinka ”Suomalaisessa ruokakulttuurissa on kymmenessä vuodessa (1991 – 2001) tapahtunut paljon hyvää. Se on kansainvälistynyt ja keventynyt. On opittu tuntemaan viinejä, käyttämään eksoottisia hedelmiä ja maustamaan ruokaa tulisesti. Toisaalta on opittu myös arvostamaan omaa paikallista ruokakulttuuria ja kehittämään ruoan laatua parantavaa lähiruoka-ajattelua.” Mielestäni lähiruoka-ajattelun kehitys on vieläkin matkalla kohti parempia aikoja.

Maija Silvennoisen reseptit on kirjassa jaettu seuraaviin osioihin: Kasviskeitot ja salaatit, Salaatinkastikkeita ja lisäkkeitä, Juuresruokia, Kalat ja äyriäiset, Kotiruokaa, Bon Appétit –erikoiset, Jälkiruokia, Leivät ja paistokset, Pikkuleivät, tartaletit ja kakut sekä Zakuska-herkkuja kodin juhliin.  Reseptien lisäksi annetaan hieman vinkkejä ruuanlaittoon. 




Olen valmistanut kirjan ohjeilla mm. kuvassa näkyviä Porsaanlihakääryleitä.

Porsaanlihakääryleet


noin 1 kg porsaan ulkofileetä
suolaa
valkopippuria
½ dl parmesaaniraastetta
basilikanlehtiä

Haudutusliemi:
½ l lihalientä
½ l valkoviiniä
valkopippuria
suolaa
pala selleriä lohkottuna
2 sipulia lohkoina

Kastike:
½ l kokoon keitettyä haudutuslientä
2 dl kuohukermaa
maizenaa

  1. Leikkaa porsaan fileestä noin ½ cm:n paksuisia viipaleita. Nuiji viipaleet kevyesti ohuemmiksi ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2. Ripottele viipaleille parmesaaniraastetta ja basilikanlehti. Kääri viipaleet rullalle ja kiinnitä coctailtikuilla.
  3. Ruskista rullia pannulla voissa.
  4. Kiehauta haudutusliemi ja pane liharullat liemeen kiehumaan. Keitä miedolla lämmöllä noin  20-30 minuuttia.
  5. Nosta rullat liemestä ja poista niistä tikut.
  6. Siivilöi liemi ja keitä sitä hieman kokoon. Lisää kerma ja kiehauta. Suurusta liemi maizenalla.
  7. Pane liharullat takaisin kastikkeeseen hautumaan muutamaksi minuutiksi.
  8. Tarjoile lihakääryleet höyrytettyjen vihannesten ja keitettyjen linssien kera.



Yksi suosikkini Bon Appétit –kirjasta on tämä joulun ajan jälkiruoka Sinihomejuustolla gratinoidut päärynät.













Sinihomejuustolla gratinoidut päärynät


3 kypsää päärynää

Haudutusliemi:
1 pullo siideriä
2 dl punaviiniä
2 dl sokeria
1 aniksen kukka

Kuorrutukseen:
50 g Aura-juustoa
1 ruskea piparkakku

  1. Kuori ja halkaise päärynät. Koverra siemenkodat pois teelusikalla.
  2. Kaada haudutusliemen aineet kattilaan ja keitä lientä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
  3. Pane päärynät liemeen ja keitä noin 5 minuuttia.
  4. Nosta päärynät kattilasta reikäkauhalla valumaan.
  5. Keitä haudutuslientä kokoon ilman kanssa noin 10-15 minuuttia, kunnes se sakenee.
  6. Jäähdytä kastike.
  7. Murenna sinihomejuusto ja piparkakku ja sekoita ne keskenään.
  8. Aseta päärynän puolikkaat uunivuokaan ja lusikoi siemenkuoppaan piparkakku-homejuustoseosta.
  9. Kuorruta päärynöitä 225 asteisessa uunissa kunnes niiden pinta on kullanruskea.
  10. Tarjoa päärynät kylmän kastikkeen kera.  

Kirjan reseptit ovat ihailtavan selkeitä, sillä kaikki työvaiheet on ohjeistettu tarkasti. Kirjan kuvat ovat selkeitä ja ulkoasu on taitoltaan vielä tänäkin päivänä moderni. Ainoastaan värien käytössä näkyy 2000-luvun alun runsaus.

Ensi viikonloppuna kokkaan Maija Silvennoisen reseptien mukaisesti Maa-artisokkakeittoa ja Susheja. 

Maa-artisokkakeitto


voita
1 iso sipuli hienonnettuna
1 kg maa-artisokkia kuorittuina ja paloiteltuina
suolaa
valkopippuria
1 l vettä
1-2 dl kuohukermaa

  1. Kuullota sipulisilppu ja kuutioidut maa-artisokat kattilassa voissa.
  2. Mausta kasvikset suolalla ja pippurilla. Lisää vesi ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia kunnes vihannekset ovat pehmeitä.
  3. Soseuta keitto sauvasekoittimella.
  4. Lisää kermaa sen mukaan miten paksua keitosta haluat. Kiehauta ja tarjoile.















Sushi-riisi


4 dl japanilaista sushi-riisiä
5 dl vettä

Sushiviinietikka:
8 rkl riisietikkaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa

  1. Pese riisiä kylmällä vedellä kunnes riisistä ei enää irtoa valkoista vaahtoa veteen.
  2. Kaada sitten kattilaan vettä niin, että sitä on kolme senttiä riisin yläpuolella.
  3. Keitä riisiä täydellä teholla kunnes vesi alkaa kiehua. Keitä täysillä kannen alla vielä 1 minuutti. Huom! Älä nosta kantta kesken keittämisen.
  4. Alenna levyn lämpötila pienemmälle ja jatka keittämistä 5 minuuttia. Käännä lämpö kaikkein pienimmälle teholle ja keitä kannen alla vielä 10 minuuttia.
  5. Nosta kattila liedeltä ja hauduta riisiä kannen alla vielä 10 minuuttia. Huom! Älä sekoita riisiä missään vaiheessa.
  6. Valmista sushiviinietikka sekoittamalla riisietikkaan suola ja sokeri.
  7. Kaada riisi laakeaan vatiin ja sekoita sushiviinietikka riisiin vähitellen kunnes riisi on maustunut kauttaaltaan.


Maki-sushi


sushi-riisiä
Nori-merilevää
bambumatto makien rullaamiseen

Täytteeksi:
kylmäsavulohta
avokadoa
kurkkua
tonnikalaa
katkarapuja
paprikaa

soijakastiketta
wasabitahnaa

  1. Makien valmistus aloitetaan paloittelemalla täytteet tarpeeksi pieniksi; noin lyijykynän paksuisiksi paloiksi.
  2. Laita Nori-merilevälevy bambumaton päälle kiiltävä puoli alaspäin.
  3. Levitä riisiä ohuelti norin päälle tasaisesti.
  4. Laita makusi mukaista täytettä toiseen reunaan ja rullaa matto siten, että alat taittaa mattoa hitaasti reunasta.
  5. Rullaa maki kehyesti painamalla varovasti. Kun rulla on valmis, leikkaa se noin 2-3 sentin paksuisiksi paloiksi.
  6. Sekoita soijakastikkeesta ja wasabitahnasta makusi mukainen seos ja kasta makeja seokseen.


Nigiri


sushi-riisiä
wasabitahnaa
kylmäsavulohta tai graavilohta
soijakastiketta

  1. Leikkaa lohiviipaleet noin 1,5 x 3 cm kokoisiksi paloiksi.
  2. Muotoile sushiriisistä kostutetuilla käsillä pieniä soikeita pallukoita.
  3. Laita riisipallojen päälle hieman wasabitahnaa ja lohisiivu.
  4. Tarjoile soijakastikkeen kera.

Nigirin voit valmistaa lohen sijasta esimerkiksi katkaravun lihasta.

Sushit ovat ”vaarallinen” makuyhdistelmä, sillä niihin jää koukkuun J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti