torstai 6. helmikuuta 2014

Välimeren herkkuja

Tälla viikolla esittelen kirjahyllystäni keittokirjan nimeltä Välimeren herkkuja. Tähän pieneen 15 x 12 cm –kokoiseen kirjaan on kasattu peräti 120 Välimeren keittiön reseptiä. Välimeren herkkuja kuuluu Almagest Oy:n suomeksi toimittamaan Parhaita ruokaohjeita sarjaan. Kirja on julkaistu vuonna 2004 ja alkuperäisteoksen on toimittanut Anne White.

Kirjan takakansi kertoo: ”Tässä innoittavassa keittokirjassa tutustutaan Välimeren keittiön houkutteleviin makuihin.” Ruokaohjeet on kerrottu vaiheittain, joten niitä on helppo seurata. Jokainen resepti on varustettu kolmella kuvalla eri valmistusvaiheista.







Kirjan pienestä koosta johtuen teksti on aika pientä, joten en suosittele kirjaa iäkkäämmille kokeille. Ohjeet on jaettu osioihin: naposteltavat ja alkupalat, pääruoat, vihannekset ja salaatit, lisäkkeet sekä jälkiruoat.

Vaikka Välimeren herkkuja on ollut hyllyssäni jo vuosia, en ole valmistanut kirjan ohjeista mitään muuta kuin tämän kuvassa näkyvän Sitruunatortun.



Kokeilematta ovat jääneet mm. Espanjalainen karamellivanukas eli Crema Catalana, Marokkolainen broilerikuskus, Rosmariinin makuiset lammasvartaat ja kuvassa näkyvä Äyriäismuhennos.










Ensi viikonloppuna kokkaan tästä kirjasta Osso buccoa sitruskuoren kanssa (Osso bucco e gremolata), Padassa kypsennettyä salaattifenkolia ja Leipätikkuja.

Osso bucco


2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
6-10 palaa lihaista osso buccoa
1 kg tuoreita tomaatteja kuorittuina ja paloiteltuina tai 800 g säilyketomaatteja
oliiviöljyä
2 sipulia silputtuna
2 porkkanaa paloiteltuina
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
2,5 dl lihalientä
6 basilikan lehteä silputtuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
yhden sitruunan kuori raastettuna
yhden appelsiinin kuori raastettuna
2 rkl persiljaa silputtuna

  1. Jauhota osso bucco –lihat ja mausta ne suolalla ja pippurilla.
  2. Ruskista lihoja öljyssä uuninkestävässä padassa.
  3. Lisää pataan sipulit ja porkkanat. Paista noin 5 minuuttia.
  4. Lisää pataan tomaatit, viini, lihaliemi, basilika ja valkosipuli. Siirrä pata uuniin 200 asteeseen ja paista noin 2 tuntia kunnes lihat ovat mureita.  
  5. Lisää pataan raastetut sitruunan ja appelsiinin kuoret. Kypsennä vielä 15 minuuttia.
  6. Koristele pata persiljalla ennen tarjoilua.















Padassa kypsennetty salaattifenkoli


2 sitruunaviipaletta
2-3 salaattifenkolinkerää koosta riippuen
oliiviöljyä
voita
½ rkl kuivattua timjamia
1,5 dl kasvislientä
100 g raastettua parmesaania
mustapippuria

  1. Kuumenna suuressa kattilassa vettä kiehuvaksi ja lisää sitruunaviipaleet.
  2. Puhdista fenkolit ja halkaise ne pitkittäin. Lisää fenkolit kattilaan ja keitä noin 8 minuuttia, kunnes ne pehmenevät.
  3. Valuta pehmenneet fenkolit hyvin ja siirrä ne voideltuun uunivuokaan. Valele päälle oliiviöljyä ja mausta pippurilla.
  4. Kaada vuokaan kasvisliemi ja ripottele päälle juusto.
  5. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia kunnes juusto on sulanut kullankeltaiseksi.


Leipätikut


200 g vehnäjauhoja
250 g grahamjauhoja
1 pusii kuivahiivaa
2 tl suolaa
½ tl sokeria
4,5 dl käden lämpöistä vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 munan valkuainen kevyesti vatkattuna
seesaminsiemeniä

  1. Sekoita jauhot, hiiva, suola ja sokeri kulhossa.
  2. Lisää taikinaan hitaasti vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa hetki ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa se kahteen osaan. Kieritä kummastakin osasta 40 cm pitkä pötkö. Jaa molemmat pötköt 16 osaan, jotta saat yhteensä 32 palaa. Kieritä kustakin palasta noin 20 cm:n pitkä tikku. Siirrä tikut uunipellille.
  4. Peitä tikut ja anna niiden kohota 10 minuuttia. Voitele munanvalkuaisella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
  5. Paista 225 asteessa 10-15 minuuttia kunnes tikut ovat ruskeita ja rapeita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti