torstai 6. maaliskuuta 2014

Pyörähdys Pohjolassa, Kierros Keski-Euroopassa

Tämä historian ensimmäinen suomalais-itävaltalainen keittokirja on ilmestynyt vuonna 2005 TK-Yhteiskuntaviestinnän kustantamana. Kirjan toimittaja Tero Kallio kertoo esipuheessa: ”Kirja on eräänlainen matkakertomus kalaisilta Itämeren rannoilta ja pohjoisen karuilta soilta keskieurooppalaiseen alppimaisemaan ja historialliseen Wieniin.”
Suomalaiselle ja itävaltalaiselle ruokakulttuurille yhteisiä ovat liha, makkarat, juurekset ja metsän antimet. Tämä ei ole perinneruokakirja vaan nykyaikainen keittokirja, jonka resepteihin Tero Kallio on yhdistänyt molempia kulttuureja. 



Kirjan ihastuttavat kuvat on ottanut Kimmo Saira. Reseptit on jaettu alkuruokiin, pääruokiin ja jälkiruokiin. Kaiken kaikkiaan reseptejä on vain 20 kpl. Tämän tyyppistä eri ruokakulttuureja modernilla tavalla yhdistelevää keittokirjaa toivoisin muistakin kulttuureista. 




Tämän kirjan suosikkireseptejäni ovat viereisen kuvan Hirvipullat sekä Punajuuripesto-filé. 
















Hirvipullat


400 g hirven jauhelihaa
200 g sika-nautajauhelihaa
2 kananmunaa
3 rkl korppujauhoja
½ dl kermaa
1 sipuli
rosmariinia
katajanmarjoja
suolaa
valkopippuria
voita
1 dl mustaherukkamehua

  1. Hienonna sipuli ja freesaa se pannulla. Lisää pannulle hienonnetut rosmariini ja katajanmarjat sekä mustaherukkamehu. Hauduta niin kauan, että neste on haihtunut.
  2. Sekoita jauhelihat keskenään ja lisää jäähtynyt sipuliseos, kerma, kananmunat ja korppujauho. Mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Muotoile lihapullat ja paista ne uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.





















Punajuuripesto-filé


kokonainen porsaan sisäfilee
2-3 punajuurta
kourallinen pinjansiemeniä
oliiviöljyä
60 g parmesan- tai pecorinojuustoa
2 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa

  1. Keitä punajuuret puolikypsiksi. Anna jäähtyä.
  2. Paahda pinjansiemenet ja jäähdytä ne.
  3. Hienonna valkosipulit, juusto ja pinjansiemenet esim. monitoimikoneessa. Lisää joukkoon punajuuret lohkoina. Jätä seos hieman karkeaksi. 
  4. Lisää oliiviöljy ja sekoita. Öljyä on riittävästi kun seos hieman kiiltää. Lisää lopuksi pippuri ja suola.
  5. Tee porsaanfileeseen reikä. Aloita reiän tekeminen pitkähköllä ohuella veitsellä fileen paksusta päästä, esim. fileerausveitsi sopii hyvin. Varo rikkomasta fileen pintaa. 
  6. Painele täyte fileen sisään sormella tai kevyesti pitkällä lusikalla painamalla.
  7. Ruskista täytetty filee pannulla kevyesti.
  8. Paista uunissa 150 asteessa 35-45 minuuttia fileen koosta riippuen.
Punajuuri antaa porsaan lihalle todella mukavan säväyksen. Ensi viikonloppuna valmistan kuitenkin toista punajuuriherkkua eli Lindströmin pihvejä ja jälkiruoaksi kokeilen Mustikkakakkuja, joiden resepti pohjautuu perinteiseen itävaltalaiseen Schwarzbeernockeniin.

Lindströmin pihvit


600 g paistijauhelihaa
2-3 punajuurta
1 sipuli
1 kanamuna
½ dl kermaa
½ dl korppujauhoja
suolaa
mustapippuria
voita

  1. Hienonna ja freesaa sipuli ja anna jäähtyä.
  2. Raasta punajuuret. 
  3. Sekoita jauhelihaan, punajuuriraaste, sipulisilppu, kananmuna, kerma ja korppujauhot. Mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Muotoile pihvit ja paista ne pannulla voissa. 
  5. Tarjoile porkkana-perunasoseen kera.









Mustikkakakut


500 g mustikoita
200 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
2 dl maitoa
voita 
tomusokeria

  1. Sekoita mustikat, jauhot, sokeri ja maito kulhossa.
  2. Sulata reilu nokare voita pannulla.
  3. Nostele mustikkataikinaa nokareiksi pannulle ja paista hetki molemmilta puolilta.
  4. Ripottele kakkujen päälle tomusokeria.
  5. Nauti sellaisenaan tai vaniljajäätelön kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti