torstai 3. huhtikuuta 2014

REIM Cookbook

Tällä viikolla esittelen keittokirjan, jonka tekemiseen olen myös itse osallistunut. Vuorossa on REIM Group Oy:n kustantama keittokirja nimeltään REIM Cookbook. Kirjaan koottu REIM –konsernin työntekijöiden, yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien edustajien reseptejä. Kirja on julkaistu vuonna 2007 ja olin tuolloin ko. yhtiön yhteistyökumppanin palveluksessa. 


Kirjassa on kaikkiaan reseptejä yli 120 henkilöltä. Omia reseptejään ovat jakaneet mm. isännöitsijät, pankinjohtaja, muutama kansanedustaja ja yksi kaupunginjohtajakin. Kirjan tekee mielenkiintoiseksi se, että joukossa on jokunen ulkomainen ohjekin. Kuten esimerkiksi Venäläiset hapanimelät lihapullat, joihin tulee perusainesten lisäksi ananasmurskaa ja viinietikkaa. Reseptit onkin julkaistu kolmella kielellä: suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. 

Melkein 300 sivulle mahtuu ohjeita laidasta laitaan; Kanawokista Jänispaistiin ja Pekonipastasta Kuorrutettuun hummeriin. Kuvassa on herkullisen näköisiä Valkosipulikatkarapuja. Meillä kaikilla on tapana soveltaa reseptejä oman makumme mukaisiksi, joten kirjasta saa paljon vinkkejä useisiin ruokalajeihin. Häiritsevä puute kirjassa on se, ettei siinä ole lainkaan hakemistoa ruokalajeittain, ainoastaan reseptien antajista on aakkosellinen hakemisto.

Kirjassa on kunkin henkilön reseptien yhteydessä hänen kuvansa, kuten tämä allekirjoittaneen kuva tuolta melkein 10 vuoden takaa J. Omista ohjeistani olen jakanut kirjassa Karpaloisen broilerimurekkeen, Feta-pinaattipastan ja Raparperimehun.

Karpaloinen broilerimureke


500 g broilerin jauhelihaa
2 dl kuohukermaa
4 rkl chilikastiketta
2 munaa
1 dl korppujauhoja
yrttisuolaa
timjamia
150 g pekonisiivuja
1 dl karpaloita

  1. Sekoita kulhossa keskenään kerma, chilikastike, munat, korppujauhot, yrttisuola ja timjami. Anna seoksen vetäytyä noin 10 minuuttia, ennen kuin lisäät siihen broilerinjauhelihan.
  2. Voitele pitkulainen uunivuoka. Vuoraa vuoka pekonisiivuilla.
  3. Asettele karpalot keskelle vuokaa. Laita pitkulaiseksi muotoiltu mureke vuokaan karpaloiden päälle. Käännä pekonisiivujen päät murekkeen päälle.
  4. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kun pekonit ovat ruskistuneet, peitä mureke foliolla ja laske lämpötila 175 asteeseen, paista vielä noin 20 minuuttia.


Broilerimurekkeen reseptin rungon kuulin kerran Helsingissä liukuportaissa. Edelläni seisoneet rouvat keskustelivat viikonlopun menuistaan: ”Broilerin jauhelihaa, karpaloita ja pekonia”. Ohje kuulosti niin herkulliselta, että kehittelin kokeilujen kautta reseptin tähän muotoon. Feta-pinaattipastan reseptin alkuperä on jostain 80-luvulta, mutta se kuulostaa yhä ajankohtaiselta.

Feta-pinaattipasta


1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
150 g hienonnettua pakastepinaattia tai vastaava määrä tuoretta
nippu persiljaa
1 dl kermaa
mustapippuria
suolaa
200 g fetajuustoa kuutioina
kirsikkatomaatteja

  1. Kuullota sipuli ja valkosipuli.
  2. Lisää pannulle sulatettu ja valutettu pinaatti (tai tuore ryöpätty), silputtu persilja ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä seosta ensin 5 minuuttia ja lisää sitten ¾ fetajuustokuutioista. Keitä vielä 5 minuuttia.
  3. Lisää lopuksi ennen tarjoilua pinnalle loput fetajuustokuutiot ja kirsikkatomaatit. Tarjoile tagliatellen ja kuivan valkoviinin kera.


Ensi viikonloppuna en kokkaile omista resepteistäni, vaan valmistan Pekka Kauppisen ohjeella Täytettyjä lampaan ulkofileitä ja kansanedustaja Anneli Kiljusen reseptillä Munakoisokääryleitä.

Täytetty lampaan ulkofilé


lampaan ulkofiléttä
suolaa
mustapippuria
provencal-yrttimaustetta
pekonia
fetajuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja

  1. Filé avataan ”kirjaksi” ja nuijitaan tuorekelmun sisällä ohueksi. Levylle ripotellaan suolaa, pippuria ja yrttimaustetta.
  2. Levyn toiseen laitaan laitetaan pekonipaloja, fetajuustokuutioita ja aurinkokuivattua tomaattia viipaleina. Levy kääritään tiukalle rullalle ja sidotaan kalastajan langalla.
  3. Täytetty filérulla ruskistetaan pannulla ja nostetaan uunivuokaan. Mausta rulla pippurilla ja yrttimausteella ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.
  4. Kääri filé paistamisen jälkeen folioon vetäytymään noin 5-10 minuutiksi ennen tarjoilua.

 
 

Munakoisokääryleet


munakoiso
aurinkokuivattuja tomaatteja viipaleina
fetajuustoa tai mozzarellaa

  1. Leikkaa munakoiso pitkulaisiksi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  2. Paista viipaleita hetki pannulla molemmilta puolilta, että ne pehmenevät.
  3. Kääri munakoisoviipaleiden sisään aurinkokuivattuja tomaatteja ja juustoa. Sulje kääryleet coctailtikuilla.
  4. Aseta kääryleet uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti