Kirjassa on kaikkiaan reseptejä yli 120 henkilöltä.
Omia reseptejään ovat jakaneet mm. isännöitsijät, pankinjohtaja, muutama kansanedustaja
ja yksi kaupunginjohtajakin. Kirjan tekee mielenkiintoiseksi se, että joukossa
on jokunen ulkomainen ohjekin. Kuten esimerkiksi Venäläiset hapanimelät lihapullat, joihin tulee perusainesten
lisäksi ananasmurskaa ja viinietikkaa. Reseptit onkin julkaistu kolmella
kielellä: suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.
Melkein 300 sivulle mahtuu ohjeita laidasta
laitaan; Kanawokista Jänispaistiin
ja Pekonipastasta Kuorrutettuun
hummeriin. Kuvassa on herkullisen näköisiä Valkosipulikatkarapuja. Meillä kaikilla on tapana soveltaa reseptejä
oman makumme mukaisiksi, joten kirjasta saa paljon vinkkejä useisiin
ruokalajeihin. Häiritsevä puute kirjassa on se, ettei siinä ole lainkaan
hakemistoa ruokalajeittain, ainoastaan reseptien antajista on aakkosellinen
hakemisto.
Kirjassa on kunkin henkilön reseptien yhteydessä hänen
kuvansa, kuten tämä allekirjoittaneen kuva tuolta melkein 10 vuoden takaa J. Omista ohjeistani olen jakanut kirjassa Karpaloisen
broilerimurekkeen, Feta-pinaattipastan ja Raparperimehun.
Karpaloinen broilerimureke
500 g broilerin jauhelihaa
2 dl kuohukermaa
4 rkl chilikastiketta
2 munaa
1 dl korppujauhoja
yrttisuolaa
timjamia
150 g pekonisiivuja
1 dl karpaloita
- Sekoita kulhossa keskenään kerma, chilikastike, munat, korppujauhot, yrttisuola ja timjami. Anna seoksen vetäytyä noin 10 minuuttia, ennen kuin lisäät siihen broilerinjauhelihan.
- Voitele pitkulainen uunivuoka. Vuoraa vuoka pekonisiivuilla.
- Asettele karpalot keskelle vuokaa. Laita pitkulaiseksi muotoiltu mureke vuokaan karpaloiden päälle. Käännä pekonisiivujen päät murekkeen päälle.
- Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kun pekonit ovat ruskistuneet, peitä mureke foliolla ja laske lämpötila 175 asteeseen, paista vielä noin 20 minuuttia.
Broilerimurekkeen reseptin rungon kuulin kerran
Helsingissä liukuportaissa. Edelläni seisoneet rouvat keskustelivat viikonlopun
menuistaan: ”Broilerin jauhelihaa, karpaloita ja pekonia”. Ohje kuulosti niin
herkulliselta, että kehittelin kokeilujen kautta reseptin tähän muotoon.
Feta-pinaattipastan reseptin alkuperä on jostain 80-luvulta, mutta se kuulostaa
yhä ajankohtaiselta.
Feta-pinaattipasta
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
150 g hienonnettua pakastepinaattia tai
vastaava määrä tuoretta
nippu persiljaa
1 dl kermaa
mustapippuria
suolaa
200 g fetajuustoa kuutioina
kirsikkatomaatteja
- Kuullota sipuli ja valkosipuli.
- Lisää pannulle sulatettu ja valutettu pinaatti (tai tuore ryöpätty), silputtu persilja ja kerma. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä seosta ensin 5 minuuttia ja lisää sitten ¾ fetajuustokuutioista. Keitä vielä 5 minuuttia.
- Lisää lopuksi ennen tarjoilua pinnalle loput fetajuustokuutiot ja kirsikkatomaatit. Tarjoile tagliatellen ja kuivan valkoviinin kera.
Ensi viikonloppuna en kokkaile omista resepteistäni,
vaan valmistan Pekka Kauppisen ohjeella Täytettyjä lampaan ulkofileitä ja
kansanedustaja Anneli Kiljusen reseptillä Munakoisokääryleitä.
Täytetty lampaan ulkofilé
lampaan ulkofiléttä
suolaa
mustapippuria
provencal-yrttimaustetta
pekonia
fetajuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja
- Filé avataan ”kirjaksi” ja nuijitaan tuorekelmun sisällä ohueksi. Levylle ripotellaan suolaa, pippuria ja yrttimaustetta.
- Levyn toiseen laitaan laitetaan pekonipaloja, fetajuustokuutioita ja aurinkokuivattua tomaattia viipaleina. Levy kääritään tiukalle rullalle ja sidotaan kalastajan langalla.
- Täytetty filérulla ruskistetaan pannulla ja nostetaan uunivuokaan. Mausta rulla pippurilla ja yrttimausteella ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.
- Kääri filé paistamisen jälkeen folioon vetäytymään noin 5-10 minuutiksi ennen tarjoilua.
Munakoisokääryleet
munakoiso
aurinkokuivattuja tomaatteja viipaleina
fetajuustoa tai mozzarellaa
- Leikkaa munakoiso pitkulaisiksi mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
- Paista viipaleita hetki pannulla molemmilta puolilta, että ne pehmenevät.
- Kääri munakoisoviipaleiden sisään aurinkokuivattuja tomaatteja ja juustoa. Sulje kääryleet coctailtikuilla.
- Aseta kääryleet uunivuokaan ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti