Nyt on esittelyvuorossa uusin keittokirjani
eli Alexander ja Hanna Gullichsenin tammikuussa ilmestynyt toinen
Safkaa–keittokirja. Hanna kirjoittaa esipuheessa: ”Ensimmäisen kirjamme avokadopasta nousi huimaksi ilmiöksi. Minulta
kysytään päivittäin, löytyykö uudesta kirjastamme vastaavanlainen hittiresepti,
mutta sen päätät sinä. ilmiöt eivät synny ennalta. Ne syntyvät iloisista
onnistumisista kotikeittiössä.”
Olen todella ihastunut tämän pariskunnan tapaan
tehdä helppoa herkkuruokaa! Taittelin
heti ensi selailulla kirjasta useamman sivun hiirenkorville. Kokeilulistalleni
nousivat ensimmäiseksi mm. seuraavat herkut: Sitruunarosmariinilohi (kuva
vieressä), Gratinoidut sinisimpukat, Dijonpaneroidut ahvenfileet sekä
Tuoremakkaraa valkoviinissä.
Kirjan reseptit on jaoteltu hauskasti viikonpäivien
mukaan seuraavasti: Maanantain lohturuoat, Tiistain astetta paremmat,
Keskiviikon klassikot, Torstain vierasruoat, Perjantai kahden kesken, Lauantain
kaverijuhlat ja Sunnuntain dagen efter.
Tämä kuva kertoo hyvin kirjan tyylistä. Kuvat
ovat mutkattomia ja lay outia on piristetty käsin kirjoitetuilla
reunahuomautuksilla. Kirjan graafinen suunnittelu on muuten People’s Village Oy:n
käsialaa ja Hanna on itse ottanut suurimman osan valokuvista. Kuvassa Alexander
kertoo Tuoremakkaraa valkoviinissä –reseptistä näin: ”Tämä makkara-annos havahdutti minut nuorena hiihtolomalaisena Ranskan
Alpeilla. Ajattelin, että jos näin yksinkertaista ja nerokasta ruokaa voi
tarjota ravintolassa, haluan itsekin ravintoloitsijaksi.”
Ensi viikonloppuna aloitan kirjan testaamisen J Tarjoan alkuruoaksi viereisen kuvan Parsaa ja parmankinkkua, josta kerrotaan, että ne toimivat hyvin myös tapaksena.
Pääruoaksi kokeilen
seuraavia reseptejä: Häränfilee 45 sekuntia ja Peruna-tomaattivuoka Provencale.
Mielestäni tuossa peruna-tomaattivuoassa voisi olla ainesta avokadopastan
seuraajaksi.
Parsaa ja parmankinkkua
1 puntti vihreää parsaa
12 siivua ilmakuivattua Parman kinkkua
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
mustapippuria
- Lämmitä uuni 250 asteeseen.
- Kuori parsat ohuelti nupusta alaspäin ja leikkaa juuresta puiseva osa pois.
- Kääri jokaisen parsatangon ympärille siivu ilmakuivattua kinkkua.
- Paista parsoja uunipellillä 7-10 minuuttia grillivastuksen alla kunnes kinkku alkaa saada väriä.
- Nosta parsat tarjoiluastiaan. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa, mausta mustapippurilla.
Häränfilee 45 sekuntia
360 g härän sisäfileen keskiosaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
- Leikkaa liha kuuteen samankokoiseen viipaleeseen. Penslaa lihaviipaleet oliiviöljyllä, mausta suolalla ja pippurilla.
- Kuumenna iso paistinpannu niin kuumaksi kuin hellasta irtoaa. Paista fileen paloja savuavan kuumalla pannulla noin 45 sekuntia per puoli.
Hanna ja Alexander neuvovat tarjoamaan pihvit
bearnaisekastikkeen ja ranskanperunoiden ja tomaattisalaatin kera. Minä
kuitenkin haluan maistaa pihvejä Peruna-tomaattivuoan kera.
Peruna-tomaattivuoka Provencale
3 isoa perunaa
3 isoa kiinteää tomaattia
3 valkosipulinkynttä
2 timjaminoksaa
½ dl oliiviöljyä
12 aitoa Välimeren anjovisfileetä
suolaa
mustapippuria
- Kuori ja leikkaa perunat noin 3 mm paksuiksi viipaleiksi. Viipaloi tomaatit. Hienonna valkosipulinkynnet ja timjamit.
- Voitele uunivuoka ruokalusikallisella oliiviöljyllä ja ripottele kolmannes valkosipulista vuoan pohjalle. Lisää päälle kerros perunoita, tomaatteja ja muutama anjovisfilee. Mausta suolalla, pippurilla, timjamilla ja lorauta väliin hiukan oliiviöljyä.
- Toista kunnes ainekset loppuvat. Lado päällimmäiseen kerrokseen vuorotellen tomaatteja ja perunoita. Viimeistele pinta anjovisfileillä ja oliiviöljyllä.
- Paista vuokaa 200 asteisessa uunissa 40-45 minuuttia.
Huom! Tekijät neuvovat käyttämään suolattuja
ja oliiviöljyyn säilöttyjä anjovisfileitä, jotka myydään Suomessa
harhaanjohtavasti sardellin nimellä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti