keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Tervetuloa juhlaan

Esittelyvuorossa on juhlanjärjestäjän käsikirja ”Tervetuloa juhlaan”, joka antaa ”Reseptit suussa sulaviin herkkuihin”. Tämä Aila Pakarisen ja Tuula Salakarin kokoama kirja on ollut hyllyssäni jo 90–luvulta asti. Olen hyödyntänyt kirjaa mm. ristiäis-, rippijuhla- ja ylioppilasjuhlajärjestelyissä.

Tervetuloa juhlaan -kirjassa kerrotaan mm. juhlaetiketistä, kutsukirjeistä ja tarjoilulämpötiloista. Kirja antaa ohjeita myös noutopöydän kattamiseen (kuva yllä) ja lautasliinojen taitteluun. 
Kirja esittelee myös erilaisia istumajärjestyksiä (kuva yllä) ja oikeita tapoja ruokailuvälineiden ja lasien kattamiseen. ”Kirja keskittyy suomalaisiin, nykyaikaisiin tapoihin ja tottumuksiin, maustettuna maailman virtauksilla”.

Menuehdotuksia löytyy ristiäisistä coctailkutsuihin ja vuoden vakiojuhliin kuten Äitienpäivään, Jouluun ja Pääsiäiseen. 

Menut on esitelty kattauskuvien kera, kuten tässä kuva hääparin pöydästä. Kuten kuvista huomaatte, on tyyli taattua ”ysäriä” J Vastaavanlaisia juhlajärjestäjän opuksia löytyy kirjakaupoista varmastikin myös tähän päivään päivitettyinä. 


Rapujuhlien menuksi ehdotetaan seuraavaa:

Keitetyt ravut, paahtoleipä, voi ja tillisilppua
Kantarelli-kasvispiiras ja salaatti
Pavlova ja marjat

Reseptit on koottu kirjan loppuun aakkosjärjestykseen, josta ne on helppo löytää. Tulevana Pääsiäisviikonloppuna aion hieman soveltaa kirjan menuehdotusta.

Pääsiäisen menuksi kirja ehdottaa kuvan mukaisesti:











Päällystetyt munanpuolikkaat
Lampaanpaisti
Valkosipuliperunat
Ruusukaalit ja porkkanasuikaleet
Pienet uunissa haudutetut sipulit
Pasha tai mämmi

Aion tarjota Pääsiäissunnuntaina alkupalaksi noita Päällystettyjä munanpuolikkaita, pääruuaksi Lammaspaistia uunijuureksilla ja jälkiruoaksi Mämmimoussea.

Päällystetyt munanpuolikkaat


Keitä jokaiselle ruokailijalle kova kananmuna. 
Halkaise jäähtyneet munat pituussuunnassa puoliksi. Asettele munanpuolikkaille esim. mätiä, kylmäsavulohta, katkarapuja tai rullalle kääritty anjovisfile. Koristele tillillä.

Sovellan reseptiä sen verran, että tyhjennän munanpuolikkaista keltuaiset erilliseen astiaan. Lisään keltuaisten sekaan hieman majoneesia, ketsuppia ja suolaa ja sekoitan massan tasaiseksi. Täytän sitten munanpuolikkaat keltuaismassalla ja esim. juustosiivuilla, kinkkusiivuilla tai kylmäsavulohisiivuilla. Lopuksi koristelen ne joko tillillä tai persiljalla.

Lammaspaisti paistopussissa


2-3 kg lampaan paistia luulla
suolaa
mustapippuria
noin 10 kpl kuorittuja valkosipulinkynsiä 
4 porkkanaa
3 sipulia
lanttu
5 perunaa

  1. Hiero paistin pintaan mausteet ja suola.
  2. Pistele paistiin reikiä terävällä fileointiveitsellä ja työnnä reikiin kokonaisia valkosipulinkynsiä.
  3. Paloittele juurekset ja laita ne paistopussin pohjalle.
  4. Nosta paisti juuresten päälle paistopussiin. Pistä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Sulje pussi ja leikkaa siihen höyryaukko.
  5. Paista uunissa 150 asteessa kunnes lihan sisälämpötila on noin 75 astetta.


Tämä lammaspaistin resepti on melkein sama kuin joulukuussa esittelemäni Poronpaistia paistopussissa. Jälkiruoaksi tarjoilen kehittelemääni Mämmimoussea. Tässä mämmi on sellaisessa muodossa, että se kelpaa jopa niille, jotka eivät yleensä pidä mämmistä. Kannattaa kokeilla!

Mämmimousse


mämmiä
sokeria
konjakkia tai jaloviinaa
kuohukermaa
sokeria

  1. Sekoita mämmiin reilusti sokeria ja konjakkia maun mukaan, myös jaloviina sopii konjakin asemesta ihan hyvin. 
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla.
  3. Sekoita kermavaahto mämmiin ja tarjoile kylmänä.


Pääsiäislauantaina aion tarjoilla Katkarapu-tomaattikasaria, jota kirja ehdottaa illanistujaisten tarjottavaksi. Mielestäni kasari kuulostaa sen verran kevyeltä, että se sopii hyvin riisin kera tarjottavaksi ennen sunnuntain lammaspaistia.

Katkarapu-tomaattikasari


noin 500 g tomaatteja
öljyä
1 iso sipulia silputtuna
1 punainen paprika suikaleina
3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl valkoviiniä
1 rkl tuoretta basilikaa silputtuna
suolaa
mustapippuria
300 g kuorittuja katkarapuja

  1. Kasta tomaatit hetkeksi kiehuvaan veteen ja kuori ne. Paloittele tomaatit.
  2. Kuullota sipulia, valkosipulia ja paprikasuikaleita hetki öljyssä kasarissa.  Lisää viini ja tomaatit. Hauduta kannen alla 15 minuuttia.
  3. Mausta basilikalla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää katkaravut ja kuumenna, mutta älä keitä, etteivät ravut sitkisty.
  4. Tarjoa joko vaalean leivän tai riisin kera.

Hauskaa Pääsiäistä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti