keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Juhannusmenu ála MOJO

Juhannusmenu tulee Visa Nurmen, Antti Vahteran ja Iiro Rantalan kirjasta Mojo. Vuonna 2009 WSOY:n kustantamana ilmestynyt kirja on ”rentoa, letkeää, kaavoista piittaamatonta ilottelua keittiössä”. ”Kirja on mojon keskeisin käyttöliittymä. Mojo levittäytyy myös nettiin. Sivulla www.mojo.fi on lisää sisältöä, soittolistoja, uusiutuvaa ja kirjaa laajempaa kuva-aineistoa.” 
Kirjassa on kivoja kuvia ja tarinoita maailmalta musiikista ja ruuasta.
Kirjassa on myös Iiron improvisaatioiden nuotteja.

Kaiken perusta on Mojo-kastike, jota käytetään marinadina, salaatin kastikkeena ja pöytämausteena. Mojo-kastike sopii oikein hyvin jopa uusien perunoiden kastikkeeksi.


Mojo-kastike


1 punainen paprika
1 mieto vihreä chilipalko
1dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
1 dl lehtipersiljaa
1 dl basilikaa
0,5 dl korianteria
1 nippu ruohosipulia tai muutama kevätsipulin varsi
2 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
vettä

  1. Poista chilistä siemenet. Pilko kaikki ainekset ja pane ne mausteiden kanssa tehosekoittimeen. Aja tasaiseksi.
  2. Jos kastike tuntuu paksulta, lisää hieman vettä.
  3. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään seuraavaan päivään.

Kirjassa on hauskoja ja kekseliäitä reseptejä, kuten tämä Oluttölkki-broileri.








Juhannusmenuksi valitsen kirjasta Mojo-lohta, Rikkikeitettyä porsaankylkeä ja Grillattuja herkkusieniä. 

Juhannusmenu


Lounaaksi:
Mansikka-Mozzarellasalaatti
Mojo-lohta
Uudet perunat ja silliä

Illalliseksi:
Salaatti uusista perunoista
Rikkikeitettyä porsaankylkeä
Grillattuja herkkusieniä
Grillattua munakoisoa, halloumia, nektariinia ja punajuuria
Raparperitorttu

Mansikka-mozarellasalaattia söin ensimmäisen kerran Espanjassa ja kehittelin siitä tämän reseptin.









Mansikka-mozzarellasalaatti

Rucolaa
Mansikoita halkaistuina
Kirsikkatomaatteja halkaistuina
Mozzarellaa paloiteltuna
Vadelmavinagretteä

  • Asettele rucolapedille mansikat, kirsikkatomaatit ja mozzarellat. Pursota päälle vadelmavinagretteä.

Mojo-lohi


lohifilee
pippuria ja suolaa
rypsiöljyä
mojo-kastiketta


  • Poista lohifileestä ruodot. Mausta filee suolalla ja pippurilla ja anna maustua noin kaksi tuntia ennen valmistusta.
  • Sivele lohen nahkapuolelle öljyä ja nosta filee foliolle. 
  • Sivele lohen pintaan mojo-kastiketta ja kääri filee folioon.
  • Grillaa foliopakettia noin 25 minuuttia. 

Tämän tyyppistä uusien perunoiden salaattia söimme kerran ystävättäreni kanssa Tertin kartanossa Mikkelissä. Kehittelimme yhdessä reseptin tähän muotoon.

Uusien perunoiden salaatti

keitettyjä uusia perunoita jäähtyneenä
pala kesäkurpitsaa
suolakurkku
kylmäsavulohta

Kastike:
smetanaa
sinappia
tilliä
suolaa

  1. Paloittele perunat, kesäkurpitsa, suolakurkku ja kylmäsavulohi. 
  2. Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää kastike salaattiin.
Palataanpa sitten taas Mojon pariin.

Rikkikeitettyä porsaankylkeä grillattuna

1 kg luullista porsaankylkeä
2 l vettä
100 g suolaa

  • Mittaa veteen suola ja anna kiehua kunnes suola on liuennut.
  • Laske porsaan kylkipalat kuumaan liemeen. Kun vesi alkaa kiehua, poista vaahto pinnalta.
  • Anna kylkipalojen kiehua noin tunti. Tarkkaile, ettei liha kypsy liian hajoavaksi.
  • Nosta lihat reikäkauhalla pois vedestä talouspaperin päälle, jotta kaikki liemi valuu pois. Anna jäähtyä.


Mojo-barbequekastike:
4 sipulia silputtuna
5 rkl tomaattipyreetä
5 säilöttyä tomaattia purkista
balsamicoa
5 rkl siirappia
5 rkl sokeria
1 punainen chili silputtuna
2 appelsiinin kuori raastettuna ja mehu
1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu
2 dl coca colaa
4 rkl Dijon sinappia
tabascoa
5 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria
suolaa

  • Kuullota öljyssä kaikki mojo-barbequekastikkeen ainekset. Anna kastikkeen kiehua kunnes se on sopivan sakeaa.
  • Kaada kastike tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.
  • Sivele jäähtyneiden lihojen pintaan mojo-barbeque marinadia ja grillaa.

Kirjan ohjeessa neuvotaan käyttämään siitakesieniä, mutta herkkusienistä tulee aivan yhtä hyvää.




Grillattuja herkkusieniä


20 pientä herkkusientä
2 dl silputtua persiljaa
6 murskattua valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa

  1. Poista sienistä kannat ja silppua ne. 
  2. Paahda sienten lakit rapeiksi vähässä öljyssä paistinpannulla. Nosta ne uunivuokaan lakkipuoli alaspäin.
  3. Kumoa paistinpannulle sienten kannat ja valkosipulit ja kuullota hetki. Lisää persilja ja mausta pippurilla ja suolalla.  Täytä sienten lakit tällä seoksella.
  4. Pirskottele sienten päälle öljyä ja grillaa niitä 220 asteisessa uunissa 5 minuuttia.
Näillä eväillä pitäisi Juhannusaattona pärjätä. Toivottavasti tarkenee grillin ääressä ilman toppatakkia J
Ja vielä loppuun Iiron sanoin: "Mojo on hot. Miles Davis soitti selkä päin yleisöön. Ja oli cool. Lattari on hoy ja yleisö. Mojo on rajojen rikkomista, improvisaatiotas osin vieraalla aluella. Mutta töysillä mennään."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti