Kirjoittajat toteavat: ”Kesä on olemassaolon polttoainetta. Silloin keräämme voimia koko vuoden varalle. Se auttaa meitä jaksamaan läpi pimeän vuodenajan.” Tätä pohjoisen valon merkitystä on vaikea muiden kuin pohjolan asukkaiden ymmärtää.
Kirjan resepteissä korostetaan sitä, että vaikka kesällä on tärkeää seurustella ja syödä hyvin, tulee ruuanvalmistuksen sujua kesällä nopeasti ja vaivattomasti. Kesäkestien menuksi riittää esimerkiksi kuvan mukaisesti Paistettu uunilohi, Kyssäkaalisalaatti ja Tillijogurtilla maustetut uudet perunat.
Resepteissä esiintyvät kauden herkut, kuten uudet perunat, kala, grilliruoka, kantarellit ja ravut. Vaikka kirja on alkuperältään ruotsalainen, ovat herkut lahden molemmin puolin samoja.
Kirja esittelee kaksi erinomaista tapaa hyödyntää yli jääneitä keitettyjä uusia perunoita. Tämä kuvan mukainen Perunavartaat ja salsa verde ja sen alla oleva Gremolataperunat.
Perunavartaat ja salsa verde
600 g uusia perunoita keitettyinä ja jäähdytettyinä2 sardellifilettä
2 tl kapriksia
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl persiljaa silputtuna
4 lehteä basilikaa silputtuna
1 dl oliiviöljyä
- Pujottele perunat grillivartaisiin ja nosta vartaat grilliin.
- Hienonna sardellit, kaprikset, valkosipuli, persilja ja basilika hienoksi esim. morttelissa.
- Sekoita joukkoon oliiviöljy niin, että saat sakean kastikkeen.
- Nosta grillatut perunat tarjoiluvadille. Valuta salsa verde grillattujen perunoiden päälle ja tarjoile heti.
Gremolataperunat
600 g uusia perunoita keitettyinä ja jäähdytettyinä
25 g voita
1 sitruunan kuori raastettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 dl persiljaa silputtuna
1 tl merisuolaa
- Taita foliosta laatikko, jonka pohjana on ainakin kolme foliokerrosta.
- Nosta perunat laatikkoon ja levitä voi nokareina päälle.
- Sekoita sitruunankuori, valkosipulit, persilja ja suola. Sirottele seos perunoiden päälle.
- Aseta foliolaatikko grilliin ja peitä se foliokerroksella. Grillaa, ravistele laatikkoa ja tarjoile.
Resepteissä esiintyy myös uusia mielenkiintoisia yhdistelmiä, kuten Halloumi ja punajuuret. Esikeitetyt punajuuret grillataan halloumijuuston kera.
Tai mitä sanotte tästä Grillattuja pekoniin käärittyjä maisseja? Ensi viikonloppuna aion grillata juuri näitä Pekonimaisseja, porsaanfilettä ja halloumia. Lisukkeeksi valmistan Gremolataperunoita ja jälkiruoaksi Grillattuja nektariineja.
Grillatut nektariinit
2 nektariinia
juoksevaa hunajaa
vaniljajäätelöä
- Halkaise nektariinit ja poista kivet.
- Grillaa nektariinit ensin leikkauspinnaltaan noin 2 minuuttia ja sitten kuoripuoleltaan noin 5 minuuttia.
- Siirrä nektariinit tarjoilukulhoihin ja valuta hunajaa niiden pinnalle.
- Lisää kulhoihin vaniljajäätelöä ja tarjoile.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti