keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Gordon Ramsay: Maailma keittiössä

Tämä Gordon Ramsayn Maailma keittiössä –kirja on tuorein alennusmyyntilöytöni. Kirja onkin todellinen makumatka maailman ympäri. Gordon toteaa esipuheessa: ”Olen valinnut tähän kirjaan lempiruokiani kymmenestä hyvin erilaisesta maasta – Euroopan hienoimmista keittiöistä Kiinaan, Thaimaahan ja muihin kaukaisiin maihin. Ruokakulttuuri on aina sidoksissa perinteisiin ja paikallisiin tapoihin, siksi kirjaan kootut reseptit lähinnä herättelevät ruokahalua ja johdattelevat maan keittiöön. Olen muokannut reseptit pienin innovatiivisin muutoksin kotikeittiöihin sopiviksi ja toivon, että ruoat saavat sinut innostumaan ja kokeilemaan joka viikko jotain uutta.” En erityisesti ole mikään Gordon Ramsay fani, mutta tämä kirja resepteineen antaa hänestä oikein positiivisen vaikutelman.


Kirjassa on reseptejä Ranskasta, Italiasta, Kreikasta, Espanjasta, Iso-Britanniasta (tietty), Lähi-idästä, Kiinasta, Thaimaasta, Intiasta ja Yhdysvalloista. Reseptien lisäksi Gordon ohjeistaa tarkasti mm. vaniljakastikkeen, currytahnan ja viininlehtikääryleiden valmistamisen.
Kirjan kuvat ovat Chris Terryn käsialaa. Hän on selvästikin ruoka-kuvauksen ammattilainen, sillä kuka muu saisi lihapullista näin herkullisen näköisiä J

Kirjassa on tuttujen reseptien, kuten Paistettua riisiä ja Mutakakkua, lisäksi paljon uusia tuttavuuksia. Etenkin kasvisruokien valikoima on todella monipuolinen. Luulenpa, että kirjasta tulee uusi suosikkini J Seuraavalla grillisäällä aion kokeilla tätä Yhdysvalloista peräisin olevaa Porsaan grillikylkien ohjetta. 














Porsaan grillikyljet


6 porsaan kylkipalaa (noin 6-7 luuta/pala)
3 rkl tomaattipyreetä
2 sipulia lohkottuina
4 valkosipulinkynttä paloiteltuina
muutama kokonainen mustapippuri
5 neilikkaa
2 kuivattua punaista chiliä
merisuolaa

Grillimarinadi:
4 rkl tumaa siirappia
2 sipulia hienonnettuina
4 rkl juoksevaa hunajaa
4 rkl worchestershirekastiketta
2 rkl tomaattipyreetä
2 rkl makeaa sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
muutama tilkka tabascoa
1 sitruunan mehu

  1. Nosta liedelle laakea kattila, johon kylkipalat juuri ja juuri mahtuvat. Jaa kylkirivit kahtia, jolleivät ne muuten mahdu kattilaan.
  2. Kaada 2 litraa vettä kattilaan ja lisää, tomaattipyree, sipuli, valkosipuli, mustapippurit, neilikat ja chilit. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kiehua kovaa noin 15 minuuttia.
  3. Lisää kylkipalat kattilaan ja mausta liemi suolalla. Lisää tilkka vettä, jos lihat eivät ole kokonaan veden peitossa. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi ja kuori pinnalle nouseva vaahto. Anna kiehua hiljalleen noin tunti eli kunnes liha on kypsää. Lisää keittämisen aikana kattilaan tarvittaessa vettä.
  4. Nosta kattila liedeltä ja anna lihojen jäähtyä keitinliemessä.
  5. Siivilöi keitinliemi toiseen kattilaan ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on kolmasosa.
  6. Lisää siirappi, sipuli, hunaja, worchestershirekastike, tomaattipyree, sinappi, viinietikka, tabasco, sitruunamehu sekä hieman suolaa ja mustapippuria. Sekoittele kovalla lämmöllä 6-8 minuuttia kunnes seos on porisevaa ja siirappista.
  7. Kuumenna grilli.
  8. Sivele kylkirivien pintaan runsaasti grillimarinadia ja grillaa niitä noin 1,5-2 minuuttia per puoli.

Tarjoile Coleslawn ja rapean leivän kera.

Kaikista näistä herkullisista resepteistä valitsen ensi viikonlopuksi Spanakopitaa ja Halloumi-munakoisosalaattia Kreikasta sekä Feta-yrtti-kesäkurpitsapihvit Lähi-idästä. 

Spanakopita


2 rkl oliiviöljyä
2 isoa hopeasipulia silputtuna
merisuolaa
mustapippuria
500 g pinaatinlehtiä huuhdottuina ja valutettuina
muskottipähkinää
250 g fetaa murennettuna
2 isoa munaa
 2 dl kuohukermaa
50 g pinjansiemeniä
100 g voita sulatettuna
14 arkkia filotaikinaa




  1. Kuullota sipulisilppu pannulla öljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä isoon kulhoon.
  2. Ryöppää pinaatit kiehuvassa vedessä muutamassa erässä. Nosta pinaatit kattilasta lävikköön ja painele lusikan selkäpuolella, jotta pinaatista irtoaa mahdollisimman paljon nestettä. Anna jäähtyä hieman ja pilko reiluiksi paloiksi.
  3. Lisää pinaatit sipulien joukkoon kulhoon ja mausta muskottipähkinällä. Lisää feta, munat ja kerma. Mausta mustapippurilla ja suolalla (jos tarpeen). Sekoita lopuksi joukkoon pinjansiemenet. Laita seos jääkaappiin odottamaan.
  4. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele iso uunivuoka voisulalla. Asettele 10 filotaikina-arkkia vuokaan niin, että ne ulottuvat reunojen yli. Voitele jokainen arkki voisulalla. Lusikoi feta-pinaattiseos vuokaan ja käännä arkkien päät täytteen päälle. Asettele loput arkit täytteen pinnalle. Voitele pinta reilusti voisulalla ja rypistä taikinaa, jotta saat kauniin pinnan.
  5. Paista uunissa 50-60 minuuttia eli kunnes pinta on kullanruskea ja täyte hyytynyt.

Anna Spanakopitan jäähtyä noin 10 minuuttia ennen viipaloimista. Tarjoile lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

Lämmin Halloumi-munakoisosalaatti


1 iso munakoiso viipaloituna
6 kypsää luumutomaattia
40 g kivettömiä kalamataoliiveja
pieni kourallinen minttua silputtuna
oliiviöljyä
500 g halloumijuustoa
2-3 rkl vehnäjauhoja

Oliivikastike:
75g kivettömiä kalamataoliiveja
3 rkl punaviinietikkaa
1 tl oreganoa
¾ dl oliiviöljyä
¾ dl maapähkinäöljyä
suolaa ja mustapippuria

  1. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja laita isoon kulhoon. Lisää oliivit ja minttu ja sekoita ainekset. Siirrä sivuun.
  2. Valmista kastike: laita oliivit, viinietikka ja kuivattu oregano tehosekoittimeen ja hurauta sileäksi. Koneen käydessä lisää öljyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita kastike rasiaa ja siirrä sivuun.
  3. Kuumenna parilapannu tai grilli. Sivele munakoisoviipaleet öljyllä ja paista ne pehmeiksi noin 2 minuuttia per puoli. Nosta viipaleet tarjoiluastiaan.
  4. Leikkaa halloumi ohuiksi viipaleiksi ja leivitä ne jauhoissa. Grillaa tai paista viipaleita, kunnes ne alkavat sulaa.
  5. Nosta halloumiviipaleet munakoisoviipaleiden päälle. Lusikoi päälle tomaatti-oliivisalaatti ja pirskottele salaatin päälle oliivikastiketta. Tarjoile heti kun halloumi on vielä lämmintä. 

Feta-yrtti-kesäkurpitsapihvit


2-3 kesäkurpitsaa, noin 500 g
merisuolaa ja mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli silputtuna
3 munaa
200 g fetaa murennettuna
pieni kourallinen minttua silputtuna
pieni kourallinen tilliä silputtuna
2 rkl pinjansiemeniä
3-4 rkl vehnäjauhoja
sitruunalohkoja
persiljaa





  1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi ja jätä raaste valumaan siivilään. Sirottele hyppysellinen suolaa päälle ja sekoita hyvin. Anna valua noin 10 minuuttia. Painele raastetta vielä käsin, jotta mahdollisimman paljon nestettä poistuu. Siirrä raaste isoon kulhoon.
  2. Kuullota sipulisilppua öljyssä pannulla noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä hieman ja sekoita sipulit kesäkurpitsaraasteeseen.
  3. Lisää munat, feta, silputut yrtit, pinjansiemenet ja 3 rkl vehnäjauhoja kesäkurpitsaseokseen. Mausta mustapippurilla ja sekoita tasaiseksi. Jos seos tuntuu liian kostealta, lisää jauhoja.
  4. Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja paista kakkuset pienissä erissä: annostele muutama lusikallinen seosta öljyyn niin, etteivät pihvit osu toisiinsa. Paista kullanruskeiksi 2-3 minuuttia per puoli. 
  5. Siirrä valmiit pihvit lämmitetylle lautaselle, jonka päällä on talouspaperia. Annoksesta tulee noin 20 pihviä.
  6. Koristele sitruunalohkoilla ja persiljalla ja tarjoile heti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti