Tämä Gordon
Ramsayn Maailma keittiössä –kirja on tuorein alennusmyyntilöytöni. Kirja onkin
todellinen makumatka maailman ympäri. Gordon toteaa esipuheessa: ”Olen valinnut tähän kirjaan lempiruokiani
kymmenestä hyvin erilaisesta maasta – Euroopan hienoimmista keittiöistä
Kiinaan, Thaimaahan ja muihin kaukaisiin maihin. Ruokakulttuuri on aina
sidoksissa perinteisiin ja paikallisiin tapoihin, siksi kirjaan kootut reseptit
lähinnä herättelevät ruokahalua ja johdattelevat maan keittiöön. Olen muokannut
reseptit pienin innovatiivisin muutoksin kotikeittiöihin sopiviksi ja toivon,
että ruoat saavat sinut innostumaan ja kokeilemaan joka viikko jotain uutta.” En
erityisesti ole mikään Gordon Ramsay fani, mutta tämä kirja resepteineen antaa
hänestä oikein positiivisen vaikutelman.
Kirjassa on
reseptejä Ranskasta, Italiasta, Kreikasta, Espanjasta, Iso-Britanniasta
(tietty), Lähi-idästä, Kiinasta, Thaimaasta, Intiasta ja Yhdysvalloista.
Reseptien lisäksi Gordon ohjeistaa tarkasti mm. vaniljakastikkeen, currytahnan
ja viininlehtikääryleiden valmistamisen.
Kirjan kuvat ovat
Chris Terryn käsialaa. Hän on selvästikin ruoka-kuvauksen ammattilainen, sillä
kuka muu saisi lihapullista näin herkullisen näköisiä J
Kirjassa on tuttujen
reseptien, kuten Paistettua riisiä ja Mutakakkua, lisäksi paljon uusia tuttavuuksia.
Etenkin kasvisruokien valikoima on todella monipuolinen. Luulenpa, että
kirjasta tulee uusi suosikkini J Seuraavalla grillisäällä aion kokeilla tätä
Yhdysvalloista peräisin olevaa Porsaan grillikylkien ohjetta.
Porsaan grillikyljet
6 porsaan
kylkipalaa (noin 6-7 luuta/pala)
3 rkl
tomaattipyreetä
2 sipulia
lohkottuina
4
valkosipulinkynttä paloiteltuina
muutama
kokonainen mustapippuri
5 neilikkaa
2 kuivattua
punaista chiliä
merisuolaa
Grillimarinadi:
4 rkl tumaa
siirappia
2 sipulia
hienonnettuina
4 rkl juoksevaa
hunajaa
4 rkl
worchestershirekastiketta
2 rkl
tomaattipyreetä
2 rkl makeaa
sinappia
2 rkl
valkoviinietikkaa
muutama tilkka
tabascoa
1 sitruunan mehu
- Nosta liedelle laakea kattila, johon kylkipalat juuri ja juuri mahtuvat. Jaa kylkirivit kahtia, jolleivät ne muuten mahdu kattilaan.
- Kaada 2 litraa vettä kattilaan ja lisää, tomaattipyree, sipuli, valkosipuli, mustapippurit, neilikat ja chilit. Kuumenna seos kiehuvaksi ja anna kiehua kovaa noin 15 minuuttia.
- Lisää kylkipalat kattilaan ja mausta liemi suolalla. Lisää tilkka vettä, jos lihat eivät ole kokonaan veden peitossa. Kuumenna hiljalleen kiehuvaksi ja kuori pinnalle nouseva vaahto. Anna kiehua hiljalleen noin tunti eli kunnes liha on kypsää. Lisää keittämisen aikana kattilaan tarvittaessa vettä.
- Nosta kattila liedeltä ja anna lihojen jäähtyä keitinliemessä.
- Siivilöi keitinliemi toiseen kattilaan ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on kolmasosa.
- Lisää siirappi, sipuli, hunaja, worchestershirekastike, tomaattipyree, sinappi, viinietikka, tabasco, sitruunamehu sekä hieman suolaa ja mustapippuria. Sekoittele kovalla lämmöllä 6-8 minuuttia kunnes seos on porisevaa ja siirappista.
- Kuumenna grilli.
- Sivele kylkirivien pintaan runsaasti grillimarinadia ja grillaa niitä noin 1,5-2 minuuttia per puoli.
Tarjoile
Coleslawn ja rapean leivän kera.
Kaikista näistä
herkullisista resepteistä valitsen ensi viikonlopuksi Spanakopitaa ja
Halloumi-munakoisosalaattia Kreikasta sekä Feta-yrtti-kesäkurpitsapihvit
Lähi-idästä.
Spanakopita
2 rkl oliiviöljyä
2 isoa
hopeasipulia silputtuna
merisuolaa
mustapippuria
500 g
pinaatinlehtiä huuhdottuina ja valutettuina
muskottipähkinää
250 g fetaa
murennettuna
2 isoa munaa
2 dl kuohukermaa
50 g
pinjansiemeniä
100 g voita
sulatettuna
14 arkkia
filotaikinaa
- Kuullota sipulisilppu pannulla öljyssä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Siirrä isoon kulhoon.
- Ryöppää pinaatit kiehuvassa vedessä muutamassa erässä. Nosta pinaatit kattilasta lävikköön ja painele lusikan selkäpuolella, jotta pinaatista irtoaa mahdollisimman paljon nestettä. Anna jäähtyä hieman ja pilko reiluiksi paloiksi.
- Lisää pinaatit sipulien joukkoon kulhoon ja mausta muskottipähkinällä. Lisää feta, munat ja kerma. Mausta mustapippurilla ja suolalla (jos tarpeen). Sekoita lopuksi joukkoon pinjansiemenet. Laita seos jääkaappiin odottamaan.
- Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele iso uunivuoka voisulalla. Asettele 10 filotaikina-arkkia vuokaan niin, että ne ulottuvat reunojen yli. Voitele jokainen arkki voisulalla. Lusikoi feta-pinaattiseos vuokaan ja käännä arkkien päät täytteen päälle. Asettele loput arkit täytteen pinnalle. Voitele pinta reilusti voisulalla ja rypistä taikinaa, jotta saat kauniin pinnan.
- Paista uunissa 50-60 minuuttia eli kunnes pinta on kullanruskea ja täyte hyytynyt.
Anna Spanakopitan
jäähtyä noin 10 minuuttia ennen viipaloimista. Tarjoile lämpimänä tai
huoneenlämpöisenä.
Lämmin Halloumi-munakoisosalaatti
1 iso munakoiso
viipaloituna
6 kypsää
luumutomaattia
40 g kivettömiä kalamataoliiveja
pieni kourallinen
minttua silputtuna
oliiviöljyä
500 g
halloumijuustoa
2-3 rkl
vehnäjauhoja
Oliivikastike:
75g kivettömiä
kalamataoliiveja
3 rkl
punaviinietikkaa
1 tl oreganoa
¾ dl oliiviöljyä
¾ dl maapähkinäöljyä
suolaa ja
mustapippuria
- Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja laita isoon kulhoon. Lisää oliivit ja minttu ja sekoita ainekset. Siirrä sivuun.
- Valmista kastike: laita oliivit, viinietikka ja kuivattu oregano tehosekoittimeen ja hurauta sileäksi. Koneen käydessä lisää öljyt. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita kastike rasiaa ja siirrä sivuun.
- Kuumenna parilapannu tai grilli. Sivele munakoisoviipaleet öljyllä ja paista ne pehmeiksi noin 2 minuuttia per puoli. Nosta viipaleet tarjoiluastiaan.
- Leikkaa halloumi ohuiksi viipaleiksi ja leivitä ne jauhoissa. Grillaa tai paista viipaleita, kunnes ne alkavat sulaa.
- Nosta halloumiviipaleet munakoisoviipaleiden päälle. Lusikoi päälle tomaatti-oliivisalaatti ja pirskottele salaatin päälle oliivikastiketta. Tarjoile heti kun halloumi on vielä lämmintä.
Feta-yrtti-kesäkurpitsapihvit
2-3
kesäkurpitsaa, noin 500 g
merisuolaa ja
mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
silputtuna
3 munaa
200 g fetaa
murennettuna
pieni kourallinen
minttua silputtuna
pieni kourallinen
tilliä silputtuna
2 rkl pinjansiemeniä
3-4 rkl
vehnäjauhoja
sitruunalohkoja
persiljaa
- Raasta kesäkurpitsa karkeaksi ja jätä raaste valumaan siivilään. Sirottele hyppysellinen suolaa päälle ja sekoita hyvin. Anna valua noin 10 minuuttia. Painele raastetta vielä käsin, jotta mahdollisimman paljon nestettä poistuu. Siirrä raaste isoon kulhoon.
- Kuullota sipulisilppua öljyssä pannulla noin 5 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä hieman ja sekoita sipulit kesäkurpitsaraasteeseen.
- Lisää munat, feta, silputut yrtit, pinjansiemenet ja 3 rkl vehnäjauhoja kesäkurpitsaseokseen. Mausta mustapippurilla ja sekoita tasaiseksi. Jos seos tuntuu liian kostealta, lisää jauhoja.
- Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja paista kakkuset pienissä erissä: annostele muutama lusikallinen seosta öljyyn niin, etteivät pihvit osu toisiinsa. Paista kullanruskeiksi 2-3 minuuttia per puoli.
- Siirrä valmiit pihvit lämmitetylle lautaselle, jonka päällä on talouspaperia. Annoksesta tulee noin 20 pihviä.
- Koristele sitruunalohkoilla ja persiljalla ja tarjoile heti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti