Ursula Saarikoski
Satrianon kirjoittama Italiaa kokaten –
maalaismakuja etelästä ei ole ainoastaan keittokirja, vaan myös matkaopas
ja tietokirja Basilicatan tai Lukanian alueesta ja sen ruokakulttuurista. Basilicata-Lukania
sijaitsee etelässä Italian saappaan ”jalkapohjan ja nilkan alueella”. Ursula
kertoo alueen ilmastosta: ”Vuodenajat
erottuvat selkeästi toisistaan ja ne ovat jännittävä sekoitus välimerellistä ja
pohjoista ilmastoa. Talvella sataa lunta jopa niin paljon, että normaali arkielämä
hankaloituu. Tuntuu siltä kuin olisi Suomessa. Keväällä kaikki värit puhkeavat
luontoon. Ilma on kuulas ja maa tuoksuu voimakkaasti. Kesällä etelän
tyypillinen elämä kukoistaa. Silloin eletään ulkona, käydään kävelyllä,
jutellaan, nauretaan, riidellään. Äänekkäästi ja aina ulkona. Helteen ollessa
pahimmillaan kadut tyhjenevät ja hiljentyneiden talojen ikkunat suljetaan
siestan ajaksi. Illansuussa elämä alkaa uudelleen ja jatkuu myöhään iltaan.
Syksyllä on edelleen miellyttävän lämmintä ja silloin ilma on raskas hedelmien
ja auringossa kuivuvien yrttien tuoksuista.”
Kirjassa on lumoavia
maisemakuvia vuoristokylistä, kuten tämä kuva Rivellon vanhasta
linnoituskylästä. Kirja on erinomainen apuväline myös italian kielen
harrastajille, sillä kaikki tekstit on kirjoitettu sekä suomeksi että
italiaksi!
Ursulan oppaana ja
opettajana italialaisen keittiön saloihin on ollut hänen anoppinsa Maria. ”Mamma Maria oli ammatiltaan opettaja, joka
lähti aamulla aikaisin töihin ja palasi kotiin kahden aikaan valmistamaan
lounasta. Muu perhe saapui syömään suunnilleen samaan aikaan, joten Maria oli
kehittänyt ennätyksellisen nopeita ruokia. Siestan aikana täydellinen lounas
alkuruokineen, pääruokineen ja lisukkeineen piti saada pöytään nopeasti ja
vähällä vaivalla.” Juuri näitä nopeita, yksinkertaisista ja tuoreista
raaka-aineista valmistettuja ruokalajeja kirja onkin pullollaan.
Kirja ohjeistaa tietenkin mm. pastan ja pizzan valmistusta.
Ja tottakai perinteisen tomaattikastikkeen valmistuksen salaisuudet paljastetaan myös. Seuraavaksi esittelenkin aidon italialaisen kotipizzan perusreseptin:
Lukanialainen kotipizza eli tomaattipizza
Ohjeesta tulee noin 1,5
kg taikina, josta riittää 10–12 hengelle.
Taikina: 1 kg
jauhoja (joko pelkästään durumjauhoja tai puolet tavallisia ja puolet
durumjauhoja), 25 g hiivaa, noin 4,5 dl haaleaa vettä, 2 rkl öljyä ja 1 tl
suolaa.
Täyte: hyvin
kypsiä tomaatteja tai tomaattimurskaa, basilikaa tai oreganoa ja suolaa.
- Vaivaa taikina hyväksi siten, että lisäät jauhoihin öljyn ja vähän kerrallaan vettä, johon olet liottanut hiivan ja noin teelusikallisen suolaa. Taikina on valmista kun se irtoaa käsistä.
- Peitä taikina liinalla ja anna nousta noin puoli tuntia.
- Jaa kohonnut taikina kolmeen osaan ja kauli palat ohuiksi levyiksi. Voitele pohjat öljyllä ja laita ne leivinpaperin päälle.
- Peitä pohjat tomaateilla tai tomaattimurskalla, pirskota päälle hieman öljyä ja ripottele vähän suolaa ja basilikaa tai oreganoa.
- Paista 220 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Basilicata-Lukania on
vuoristoista seutua, joten kalalla on seudun gastronomiassa vain sivurooli. Sen
sijaan kasvikset ja kaikki muutkin puutarhan tuotteet kuuluvat kiinteästi
lukanialaiseen ruokapöytään. Kasvisruokaohjeita
onkin kirjassa todella runsaasti.
Kirjan kuvat ovat konstailemattomia,
kuin suoraan Ursulan omasta ruokapöydästä.
Ja mitä olisikaan
italialainen keittiö ilman juustoja.
Ostin kirjan Ursulalta
henkilökohtaisesti päästessämme maistelemaan hänen ideoimiaan herkkuja täällä
Suomessa kesällä 2011. Nyt onkin aika kokeilla muutamaa ihanan helppoa
reseptiä. Ensi viikonloppuna aion valmistaa Potenzalaista Ragua, Munakoisoa sienten tapaan ja Istuvaa kaalia.
Kuten kuvasta näkyy Potenzalainen
Ragu tarkoittaa tomaattikastikkeessa haudutettuja lihakääryleitä.
Potenzalainen Ragu
600 g naudanpaistia
viipaleina
100 g pecorino-juustoa
2 valkosipulinkynttä
murskattuna
runsaasti persiljasilppua
50 g öljyä
puoli lasia kuivaa
valkoviiniä
500 g tomaattimurskaa
suolaa
mustapippuria
- Nuiji kevyesti paistiviipaleet ohuiksi levyiksi.
- Kuutioi pecorino juusto ja sekoita siihen valkosipulimurska ja persiljasilppu.
- Jaa tämä täyte paistiviipaleille ja kääri ne rullalle. Sido rullat kalastajanlangalla.
- Ruskista rullat padassa öljyssä.
- Lisää joukkoon viini, joka saa haihtua.
- Lisää tomaattimurska, suola ja pippuri ja anna hautua matalalla lämmöllä pari tuntia. Lisää tarvittaessa pataan hieman vettä.
Istuva kaali
1 kukkakaali
öljyä
100 g mustia kivettömiä
oliiveja
1 sipuli
suolaa
peperoncinoa (eli mietoa
chilipaprikaa)
- Leikkaa kukkakaalista kanta ja uloimmat lehdet pois.
- Laita se kokonaisena kattilaan ja lisää joukkoon vettä, vähän öljyä, oliivit, paloiteltu sipuli, suolaa ja peperoncinoa.
- Hauduta kypsäksi ilman kantta.
Ursula vinkkaa, että edellä
mainitut ovat välttämättömiä raaka-aineita, mutta makuun sopivat myös
valkosipulinkynsi, tomaatinpalat ja persilja. Ruoan nimi ”istuva” johtuu siitä,
että keitettäessä kukkakaali ”leviää”.
Munakoisoa sienten tapaan
2 munakoisoa
3 valkosipulinkynttä
öljyä
suolaa
persiljaa
(peperoncinoa)
- Leikkaa munakoisot keskikokoisiksi kuutioiksi ja paista ne öljyssä kokonaisten valkosipulien kera.
- Poista valkosipulit. Mausta suolalla ja lisää runsaasti persiljasilppua sekä halutessasi hieman peperoncinoa.
Tämä sopii loistavasti
alkupaloiksi tai lisukkeeksi liharuoalle. Näin valmistaen munakoisojen maku
muistuttaa Ursulan mukaan sienten makua ja juuri siksi tätä on pakko kokeilla J
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti