torstai 22. toukokuuta 2014

Pastaruoat

Tämä vuodelta 1997 peräisin oleva keittokirja on ollut hyllyssäni todella kauan, kuten koiranpennun pureskelemasta selyksestäkin voi päätellä J 
Pastaruoat on Sally Mansfieldin toimittama ja suomenkielisen laitoksen on kustantanut Suuri Suomalainen Kirjakerho Oy. 

Esipuheessa kerrotaan oikeaoppisesta pastan keittämisestä: ”Kun italialaisia opetetaan keittämään pastaa, heitä neuvotaan heittämään yksi keitetty pastasuikale kattilasta seinälle. Jos se tarttuu seinään, pasta on valmista. Vähemmän sotkuinen, mutta yhtä varma keino on ottaa keitettyä pastaa ja puristaa sitä sormien välissä. Jos pasta katkeaa helposti, se on sopivan kypsää.” Kirja neuvoo myös kotitekoisen pastan valmistamista, oikeat välineet ja ainekset.

Pastaruoat –kirjan reseptit on jaoteltu seuraavasti: Pastakeitot, Pastakastikkeet, Pastaa lihan kanssa, Pastaa kalan kanssa, Kasvispastat ja Pastasalaatit. Kirjan kuvien laatu on vaihteleva, osa on aika tummasävyisiä ja osa erittäinkin onnistuneita kuten tämä vieressä oleva kuva Uunignoccheista parmankinkun kera. Resepti kuulostaakin aika herkulliselta vai mitä?


Uunignocchit parmankinkun keraoliiviöljyä

1 punasipuli puolikkaina renkaina
2 murskattua valkosipulinkynttä
hyppysellinen rakuunaa
450 g säilöttyjä tomaatteja
250 g mascarpone- tai muuta kermaista tuorejuustoa
2 rkl silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
350 g gnoccheja (tuorepastana)
125 g cheddarjuustoa raastettuna
1 dl korppujauhoja
100 g parmankinkkua
10 mustaa oliivia
suolaa ja pippuria

  1. Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä paistinpannulla. Lisää rakuuna.
  2. Soseuta säilötyt tomaatit ja tuorejuusto keskenään.
  3. Kaada tomaattiseos sipulien joukkoon, lisää aurinkokuivatut tomaatit ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna hautua hiljalleen.
  4. Kiehauta tällä välin noin 2 litraa vettä suuressa kattilassa. Lisää kattilaan öljyä, suolaa ja gnocchit. Keitä noin 2 minuuttia kunnes gnocchit nousevat pintaan.
  5. Valuta ja pane gnocchit suureen uunivuokaan. Kaada pinnalle tomaattikastike. Sekoita yhteen korppujauhe ja juustoraaste ja ripottele se kastikkeen päälle.
  6. Paloittele parmankinkku ja asettele se vuoan pinnalle. Koristele oliiveilla ja mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja rakuunalla.
  7. Paista 180 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia kunnes pinta kuplii kullanruskeana. Tarjoile salaatin kera.



Myös Tagliatelle parsasienikastikkeessa kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.


Tagliatelle parsa-sienikastikkeessa


250 g tuoretta vihreää parsaa ryöpättynä 2,5 cm:n paloina
150 g viipaloituja herkkusieniä
noin 2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
25 g voita
1 rkl rakuunaa silputtuna
2,5 dl kermaa
öljyä
300 g tagliatelle-pastaa
suolaa ja mustapippuria
persiljaa

  1. Laita parsa, sienet, inkivääriraaste ja voi suureen paistinpannuun liedelle ja sekoittele. Kun voi on sulanut, anna kasvisten kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.
  2. Lisää pannulle rakuuna, kerma, suola ja pippuri. Hämmentele ja anna hautua 5 minuuttia.
  3. Kiehauta noin 2 litraa vettä suuressa kattilassa. Lisää tilkka öljyä ja ripaus suolaa. Kypsennä tagliatelle.
  4. Valuta pasta ja kumoa takaisin kattilaan. Kaada parsa-sienikastike pastan joukkoon ja sekoittele varovasti. Koristele persiljalla.

Ensi viikonloppuna aion valmistaa Fusillia ja savukirjolohta.

Fusillia ja savukirjolohta


oliiviöljyä
300 g fusillia tai muuta kierremakaronia
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 silputtua salottisipulia
1 rkl persiljaa silputtuna
6 rkl marsalaviiniä (tai portviiniä)
6 rkl kermaa
250 g savukirjolohta suupaloina
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa ja mustapippuri

  1. Kiehauta noin 2 litraa vettä suuressa kattilassa. Lisää tilkka öljyä ja ripaus suolaa. Kypsennä fusillit sopivan pehmeiksi (noin 8-12 minuuttia).
  2. Kuullota tällä välin valkosipulit ja salottisipulit öljyssä paistinpannulla.
  3. Lisää pannulle persilja, marsalaviini ja kerma. Sekoita ja mausta suolalla ja pippurilla.
  4. Lisää kastikkeeseen varovasti hämmentäen lohipalat ja sitruunankuoriraaste. Kuumenna.
  5. Valuta pasta hyvin ja kaada se kattilaan. lisää lohikastike ja sekoittele varovasti.
  6. Tarjoile heti persiljalla koristeltuna.

Pastasalaattien ohjeista pitää vielä näin kevään juhlien kynnyksellä mainita Juusto-rucolasalaatti, sillä se kuulostaa tänäkin päivänä modernilta vaihtoehdolta perinteisille makaronisalaateille. 




Juusto-rucolasalaatti


300 g simpukkapastaa
3 kevätsipulia vinoina suikaleina
3 rkl vadelmaviinietikkaa tms.
3 rkl oliiviöljyä
150 g vuohenjuustoa tai pehmeää kotijuustoa paloiteltuna
1 appelsiini viipaloituna
1 ruukku rucolasalaattia
suolaa ja mustapippuria





  1. Keitä pasta ja valuta se hyvin viileäksi. Kaada pasta salaattikulhoon. 
  2. Sekoita pienessä astiassa kevätsipuli, viinietikka ja oliiviöljy. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos pastan joukkoon.
  3. Lisää juusto, appelsiiniviipaleet ja rucolasalaatti. Sekoita varovasti ja tarjoile viileänä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti