Jouluherkkujen jälkeen esittelen Antti Heikkilän Hyvän olon keittokirjan, joka on ”opas vähähiilihydraattiseen ja ravinteikkaaseen ruokavalioon”. Antti Heikkilä on suomen johtava ravintoasioihin perehtynyt lääkäri, joka on kehittänyt Pellinki-dieetin nimellä kulkevan vähähiilihydraattisen ruokavalion. Hyvän olon keittokirja on ilmestynyt vuonna 2003 Rasalaksen kustantamana.
Heikkilä kirjoittaa: ”Hoidamme lääkkein sairauksia,
jotka lisääntyvässä määrin johtuvat ulkomaailmasta, saasteista ja siitä
luonnottomaksi muokatusta ravinnosta, mitä saamme joka päivä eteemme.
Tavallinen ihminen onkin aika avuton tietämättä mitä uskoa. Mitä oikein pitäisi
syödä voidakseen hyvin? Ainoa tapa edetä on alkaa uskoa itseensä, luottaa
kokemuksiinsa sekä käyttää tavallista maalaisjärkeä. Sillä ainoastaan
yksilöllinen kokemus on totta. Tämä koskee kaikkea ruokaa. Jos jokin ruoka
aiheuttaa oireita, niin se on totta sanoi asiantuntija sitten mitä tahansa. Ei
ole olemassa yhtä autuaaksi ja terveeksi tekevää ruokaa. Jokainen reagoi
kaikkeen omalla yksilöllisellä tavallaan. – Tämän kirjan tarkoituksena on jakaa
kokemuksia ja antaa ideoita niille, jotka kärsivät hiilihydraattiherkkyydestä.”
Heikkilä kertoo eri ruoka-aineista ja niiden vaikutuksista. Kirjan ideologia muutamaan sääntöön tiivistettynä löytyy viereisestä kuvasta. Vähähiilihydraattisen ruokavalion sopivuutta itselleen voi helposti kokeilla jättämällä sokerin, viljatuotteet ja perunan pois ruokavaliostaan kahdeksi viikoksi. Niiden pois jättäminen ei vahingoita ketään ja jos olo paranee, on dieetti toimiva. Yleisiä vaikutuksia ovat painon laskun lisäksi vireystilan ja energiatason nousu.
Ruokaohjeet on ryhmitelty seuraavasti: aamiainen, salaatit, kastikkeet, keitot, lisukkeet, liharuoat, kanaruoat, kalaruoat ja jälkiruoat. Reseptit ovat yksinkertaisista perusraaka-aineista ja valmistusohjeet helppoja sekä suurpiirteisiä. Hyvän olon keittokirja on siinä mielessä harvinainen keittokirja, ettei siinä ole lainkaan kuvia, muutamaa piirrosta lukuun ottamatta.
Olen valmistanut kirjan ohjeista mm. Kalakastiketta valkoviinistä, Ratatouillea, Porovokkia, Lammaskaalia ja tätä herkullista Savulohi-koskenlaskija-kukkakaalikeittoa.
Savulohi-Koskenlaskija-kukkakaalikeitto
150 – 200g kylmäsavulohta
½ - 1 paketti Koskenlaskija-juustoa
pieni kukkakaali
ruohosipulia
- Keitä pilkotut kukkakaalit pehmeäksi.
- Lisää paloiteltu juusto. Juuston määrä on makuasia.
- Sekoita keitto sauvasekoittimella sileäksi.
- Lisää pieneksi paloiteltu kylmäsavulohi ja mausta ruohosipulilla.
Ensi viikonloppuna valmistan Coleslawta, Paistettuja kampeloita ja Kukkakaalimuusia. Menu kuulostaa paitsi terveelliseltä myös erittäin helpolta.
Coleslaw
½ kg valkokaalia
2 salottisipulia tai pieni punasipuli
1 dl majoneesia
1 dl smetanaa
1 tl rakuunaa
mustapippuria
yrttisuolaa
- Leikkaa kaali ja sipuli erittäin ohuiksi siivuiksi. Juustohöylä sopii kaalin leikkaamiseen oikein hyvin.
- Sekoita keskenään majoneesi, smetana ja mausteet.
- Lisää kastike kaali-sipuliseokseen ja sekoita kunnolla.
Salaatti on parasta jos se saa seistä muutaman tunnin jääkaapissa. Seuraavana päivänä maku on vielä parempi.
Paistetut kampelat
paketti pakastekampeloita
2 valkosipulin kynttä
pala tuoretta inkivääriä
voita
Kirja neuvoo, että pakastekampela on varma valinta, sillä tuore kampela ei aina ole tuoretta.
- Paista sulatetut ja kuivatut kampelat pannulla runsaassa voissa.
- Lisää pannulle puristetut valkosipulin kynnet ja raastettu inkivääri. Helppoa ja nopeaa.
Kukkakaalimuusi
keskikokoinen kukkakaali
kermaa
muskottipähkinää
- Keitä kaalin palat vähässä vedessä kypsiksi.
- Soseuta kaalit sauvasekoittimella.
- Lisää kerma ja mausta muskottipähkinällä.
Mikäli tulet käyttäneeksi liikaa nestettä, voit lisätä seokseen hieman juustoraastetta, joka kiinteyttää seoksen.
Kaali onkin yksi vähähiilihydraattisen ruokavalion perusraaka-aineista. Sitä voi syödä rajoittamattomasti. ”Kaikissa kaaleissa on indoli-3-karbinolia (1-3-C), joka on erittäin tehokas antioksidantti. Indolikarbinolin on todettu ehkäisevän rintasyöpää ja suojaavan dioksiinia vastaan.” Antti Heikkilän mielenkiintoisia kirjoituksia voi seurata Facebookissa osoitteessa: https://www.facebook.com/pages/Antti-Heikkilä/145360275512955
Toi kukkakaalikeitto vaikuttaa hyvältä! Voiko siinä käyttää jotain muuta juustoa?
VastaaPoistaHyvä kysymys. Oman maun mukaan voit käyttää mitä tahansa sulatejuustoa. Jos haluat käyttää tuorejuustoa, niin lisää hieman kermaa, ettei keitosta tule liian "laihaa".
VastaaPoista