Tämän viikon kirja on Karpin ateriakirja –
herkkuja vähillä hiilareilla. Tämä Kaarina Luotosen ja Jonna Pesosen toimittama
kirja on yksi suosikeistani, koska se sisältää paljon helppoja reseptejä
terveellisistä karppiruoista. Karpin ateriakirja on julkaistu 2009 Readme.fin
kustantamana.
”Kirjassa esitellään kokonaisia herkullisia
aterioita ruokaohjeineen. Karppaus, eli vähähiilihydraattinen ruokavalio
kasvattaa suosiotaan Suomessa. Moni tutustuu karppaukseen laihduttaessaan ja
huomaa löytäneensä uuden, terveellisen elämäntavan.” Näin tekijät kirjoittavat kirjan alkusanoissa
ja lisäävät, että karppaus.info tarjoaa kirjan nettijatkot J Kirjan reseptit on jaettu seuraaviin osiin: aamiaisia, liharuokia, kalaruokia,
keitot, kasviruoat ja –lisukkeet, pikkusuolaiset, kastikkeet, jälkiruoat ja
leivonnaiset.
Olen valmistanut tästä kirjasta mm. vasemmalla olevassa kuvassa näkyvää Kookoskanaa. Broilerin rintafileet maustetaan ja leivitetään kookoshiutaleilla ennen paistamista.
Yksi tärkeä oppi, jonka olen tästä kirjasta saanut, on se, ettei lihapullataikina tarvitse jatketta. Koftat ovat libanonilaisia jauhelihapihvejä, joiden taikinaan tulee jauhelihan lisäksi vain raastettua sipulia ja persiljasilppua. Joskus lisään taikinaan myös kananmunan, jotta seos pysyy paremmin kasassa.
Olen valmistanut kirjan ohjeilla myös Kesäkurpitsapaistosta, Oliivikanaa, Munakoisopaistosta, Kasvispaistosta sekä kuvassa näkyvää Pekoni-vuohenjuustolohta.
Yksi suosikkini on tämä paprikakeitto:
Keitto paahdetuista paprikoista
200 g punasipulia
2 valkosipulin kynttä
4 punaista paprikaa
noin 8 dl vettä
2 rkl tomaattipyreetä
1,5 rkl kasvisfondia
1,5 rkl balsamiviinietikkaa
1 laakerinlehti
1 tl basilikaa
1 tl suolaa
valkopippuria
cayennepippuria
2 dl kuohukermaa
- Kuori ja lohko sipulit. Kuori valkosipulit. Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet.
- Laita sipulit ja paprikat uunipellille kuori ylöspäin ja paahda 250 asteessa kunnes paprikoiden kuoret ovat saaneet reilusti ruskeita pilkkuja.
- Siirrä paprikat kuumina muovipussiin ja sulje pussi. Höyry irrottaa paprikoista kuoret. Kun paprikat ovat jäähtyneet poista kuoret.
- Siirrä paahdetut kasvikset kattilaan ja lisää kaikki aineet lukuun ottamatta kermaa. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.
- Poista laakerinlehti ja soseuta keitto. Lisää kerma ja kiehauta.
Kuvan Munakoiso-hallouminyytit on ehdoton kesän grilliherkku, mutta sen voi valmistaa myös uunissa.
Munakoiso-hallouminyytit
2 munakoisoa
4 valkosipulin kynttä
1 tl oreganoa
mustapippuria
suolaa
1,5 dl oliiviöljyä
250 g halloumijuustoa
2-3 tomaattia
tuoreita basilikan lehtiä
- Kuumenna uuni 225 asteeseen.
- Leikkaa kummankin munakoison keskiosasta 6 ohutta ehjää viipaletta pitkittäin.
- Sekoita puristetut valkosipulinkynnet, mausteet, suola ja oliiviöljy.
- Lado munakoisoviipaleet uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele ne öljyseoksella. Paista uunissa 5 minuuttia.
- Jaa halloumijuusto 12 viipaleeksi ja viipaloi myös tomaatit.
- Aseta munakoisoviipaleiden paksumpaan päähän halloumijuustoviipale, sen päälle tomaattisiivu ja päällimmäiseksi basilikan lehti. Käännä munakoisoviipaleen toinen pää täytteen yli ja kiinnitä päät toisiinsa vedessä liotetulla coctailtikulla.
- Pariloi nyyttejä grilliritilällä molemmilta puolilta kunnes juusto pehmenee.
Oheisessa kuvassa on Jauhottoman suklaakakun resepti, se on yksi suuri suosikkini tästä kirjasta.
Ensi viikonloppuna valmistan Lime-korianterikuhaa ja Paistettua kaalia, joita en ole aiemmin kokeillut. Jälkiruoaksi
valitsin yhden vanhan kestosuosikkini eli Chiliomenat. Lime ja korianteri kuulostavat mielenkiintoiselta yhdistelmältä kuhan kanssa. Kaalia olen toki paistanut raakana voissa, mutta tämä "wokki" seesaminsiemenien ja kurkuman kera kuulostaa kokeilemisen arvoiselta.
Lime-korianterikuha
600 g kuhaa fileenä
1 lime
1 ruukku tuoretta korianteria
valkopippuria
merisuolaa
- Lado kuhafileet uunivuokaan.
- Purista pinnalle limen mehu, mausta suolalla ja pippurilla. Silppua päälle korianteri.
- Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia kunnes kala ei ole enää läpikuultavaa.
Paistettu kaali
½ valkokaali
2 porkkanaa
2 sipulia
1 rkl seesaminsiemeniä
kurkumaa
mustapippuria
merisuolaa
öljyä paistamiseen
- Suikaloi kaali ja sipulit ohuiksi suikaleiksi. Kaalin suikalointiin juustohöylä on oiva apuväline.
- Kuori porkkanat ja vedä ne kuorimaveitsellä ohuiksi lastuiksi.
- Kuumenna öljy wokkipannussa ja kuullota kasvikset koko ajan sekoittaen kunnes ne alkavat ruskistua. Mausta.
Chiliomenat
4 keskikokoista omenaa
1 rkl kookosöljyä
1 rkl voita
½ tl chilihiutaleita
1 tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
1 rkl sitruunamehua
Tarjoiluun:
2 dl kermaa
vaniljajauhetta
- Kuori ja lohko omenat. Poista siemenkodat.
- Kuumenna paistinpannulla voi ja öljy. Herätä chili paistamalla sitä hetki pannulla.
- Lisää pannulle omenalohkot, mausteet ja sitruunamehu. Paista kauniin ruskeiksi.
- Mausta kerma ja vatkaa vaahdoksi. Tarjoa lämpimät omenalohkot kermavaahdon kera.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti