torstai 23. tammikuuta 2014

Laihdu ilman nälkää

Kirjahyllyyni on jostain eksynyt tämä hieman tylsän näköinen pehmeäkantinen kirja, joka on Anja Nysténin, Varpu Tavin ja Tuomas Tuohikorven toimittama. Minun kirjani on peräti 8. painos tästä 2012 ilmestyneestä Kustannusosakeyhtiö Teoksen kustantamasta opuksesta. Ilmeisesti tylsästä ulkonäöstä ja harvoista mustavalkoisista kuvista johtuen en ole kokannut tästä kirjasta aiemmin yhtään mitään. Ulkoasustaan huolimatta kirja on todellinen löytö. Sen reseptit yllättävät monipuolisuudellaan! Vai mitä sanotte näistä, ei niin tavallisista ruokalajeista: Inkiväärikaali, Sherrykana, Tulinen chiliparsa ja Aurajuustosilakat. Toki reseptien joukkoon mahtuu myös mm. Graavilohi, Siskonmakkarakeitto, Lihaliemi ja Ruispuuro. Kirja on jaettu osioihin: Liemet, Kastikkeet, Alkupalat, Keitot, Salaatit, Munaruoat, Kalaruoat, Liharuoat, Kasvisruoat ja lisukkeet, Puurot, Leivonnaiset sekä Jälkiruoat ja naposteltavat. Aluksi tekijät antavat ohjeita luonnollisesta ruokavaliosta ja mm. höyrykattilan käytöstä. 



Viereisessä kuvassa oleva Kiinalaisen kurkkumunakkaan ohje kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Munakkaaseen paistetaan valkosipulia, raastettua inkivääriä ja kurkkua. Maustetaan soijalla, päälle lisätään munakasmassa ja paistetaan kypsäksi. Myös alla oleva Jauheliha-kukkakaalivuoka kuulostaa mielenkiintoiselta.








Jauheliha-Kukkakaalivuoka


1 iso kukkakaali
suolaa
500 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
200 g sieniä
1 dl lihalientä
1 rkl currya
1 rkl paprikajauhetta
suolaa pippuria
½ dl kermaa
 1 dl juustoraastetta

  1. Keitä ensin kukkakaali suolalla maustetussa vedessä kypsäksi ja soseuta se esim. sauvasekoittimella.
  2. Ruskista jauheliha ja sipuli.
  3. Lisää pannulle sienet, lihaliemi ja mausteet. Hauduta hetki niin, että neste miltei haihtuu.
  4. Lisää pannulle kerma ja kiehauta.
  5. Laita jauhelihaseos uunivuokaan ja kaada päälle kukkakaalimuusi. Peitä juustoraasteella ja paista 200 asteessa kunnes pinta on kauniin ruskea.

Ensi viikonloppuna kokkaan kuitenkin Camembertbroileria parsakaalipedillä ja Parmesaaniartisokkia. 

Camembertbroileria parsakaalipedillä


2 keskikokoista parsakaalia
4 broilerin rintafilettä
voita
125 g valkohomejuustoa esim. Camembertia
suolaa
valkopippuria

  1. Höyrytä parsakaalit puolikypsiksi.
  2. Ruskista rintafileet pannulla voissa. Vedä sitten jokaiseen fileeseen syvä pitkittäinen viilto ja täytä se siivulla valkohomejuustoa. Sulje taskut langalla tai coctailtikuilla.
  3. Mausta fileet suolalla ja pippurilla. 
  4. Asettele voideltuun uunivuokaan parsakaalit pohjalle ja fileet niiden päälle. Paista 200 asteisessa uunissa folion alla noin 10 minuuttia.

Parmesaaniartisokat


1 tölkki säilöttyjä artisokan sydämiä
50 g parmesaaniraastetta
voita
2 rkl persiljaa
suolaa
pippuria
2 rkl sitruunamehua

  1. Leikkaa artisokan sydämet kahtia ja asettele ne voideltuun uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin.
  2. Pane jokaisen puolikkaan päälle pieni voinokare, vähän persiljaa, suolaa, pippuria ja parmesaaniraastetta.
  3. Paista 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Kirja neuvoo käyttämään raakoja artisokkia ja opastaakin mainiosti niiden keittämisen. Koska artisokkia on tähän aikaan vuodesta vaikea löytää, oikaisen käyttämällä säilöttyjä artisokan sydämiä. Aiemmin olen valmistanut näitä säilöttyjä artisokan sydämiä siten, että olen kietonut ne pekoniin ja paistanut 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pekonista tulee rapeaa. Ensi viikonloppuna on vuorossa jälleen uusia makuelämyksiä! Uskonpa, että Laihdu ilman nälkää –kirjasta tulee yksi uusista suosikeistani  J


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti