perjantai 31. tammikuuta 2014

Ihana Italian keittiö

Tämän viikon keittokirjana esittelen WSOY:n kustantaman Ihana Italian keittiö –nimisen teoksen. Englanninkielinen alkuteos Complete Italian on julkaistu vuonna 1997 ja suomalainen versio vuonna 1999. Minun hyllyssäni kirja on ollut tosi kauan, kuten koiranpennun puremasta selkämyksestäkin voi päätellä J.
 Johdannossa kerrotaan: ”Italian paras ruoka on kotiruokaa. Italialaisnaisten suuri ilo ja ylpeys on valmistaa ihania ruokia perheelleen – ja sen voit tehdä sinäkin. Italialainen ruokakulttuuri on tulvillaan herkullisia ruokaohjeita. Monipuolisuus on italialaisen keittiön ydin. Italian valtavan runsaasta ruokakulttuurista löytyy jotain jokaiseen makuun, joka tilanteeseen ja joka kukkarolle.”



Kirjassa esitellään aluksi tarvittavia keittiövälineitä kuten mittakannu ja pizzalasta sekä erikoisvälineitä kuten raviolivuoka. Reseptit on jaettu osioihin: keitot ja alkupalat, salamit ja makkarat, kalat ja äyriäiset, pastat ja gnocchit, tuorepasta, kuiva pasta, sika, nauta ja lammas, linnut ja riista, pizza, riisi ja polenta, vihannekset ja salaatit, juustot, tuoreet yrtit, jälkiruoat ja leivonnaiset sekä lopuksi leivät.


Kirjassa on erittäin taitavia valokuvia, joissa kaikki näyttää todella herkulliselta. Vai mitä sanotte näistä:
 

Vasemman puoleisessa kuvassa on Jättikatkaravut kerma-sinappikastikkeessa ja oikealla Parmankinkkua, viikunoita ja melonia.

Suosikkireseptini tästä kirjasta ovat Focaccia leipä, Kasvisfittata ja Kalkkunarulla.

Frittata eli italialainen munakas


oliiviöljyä
2 sipulia renkaina
1 keskikokoinen kesäkurpitsa ohueksi siivutettuna
3 tomaattia paloiteltuina (voit halutessasi ensin kaltata tomaatit)
6 isoa kananmunaa
raastettua parmesaania
muutama tuore silputtu basilikan lehti
1 rkl tuoretta persiljasilppua
voita
suolaa
mustapippuria

  1. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa ja kuullota siinä sipulirenkaita miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.
  2. Lisää pannulle kesäkurpitsaviipaleet ja paista ne molemmilta puolilta kullanruskeiksi.
  3. Lisää tomaatit ja hauduta keskilämmöllä, kunnes seos on sakeaa.
  4. Riko munat isoon kulhoon ja lisää seokseen mausteet, parmesaaniraaste sekä basilika ja persiljasilppu.
  5. Vatkaa ainekset vispilällä hyvin sekaisin.
  6. Valuta kasvisseoksesta ylimääräinen öljy ja neste pois.
  7. Lisää kasvisseos munaseokseen ja sekoita kaikki varovasti tasaiseksi.
  8. Voitele uunivuoka ja siirrä seos siihen.
  9. Paista uunin alaosassa 200 asteessa 20-30 minuuttia kunnes paistos on ruskistuu pinnalta.

Frittataan voi käyttää mitä tahansa kasviksia ja juustoa oman maun mukaan. Teen tätä useimmin niin, että käytän pelkästään tomaattia, fetajuustoa ja oliiveja.



Kalkkunarullaa tein ensimmäisen kerran ystävillemme, jotka ovat todellisia Italia faneja. He olivat kovin ihastuneita tähän ruokalajiin. Useimmin tarjoilen kalkkunarullan risoton kera.










Kalkkunarullaa ja parmesaanimunakasta


2 kananmunaa
50 g parmesaaniraastetta
oliiviöljyä
2 pussia pakastepinaattia valutettuna
muskottipähkinää
4 viipaletta pekonia
noin 500 g kokoinen maustamaton kalkkunan paisti
voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
rosmariinia
suolaa
mustapippuria

  1. Vatkaa munat parmesaaniraasteen kanssa.
  2. Paista munakas pannulla molemmin puolin kullanruskeaksi.
  3. Mausta pinaatti muskotilla, suolalla ja pippurilla.
  4. Leikkaa kalkkunapaisti auki siten, että saat siitä yhtenäisen ”levyn”.
  5. Aseta kalkkunan päälle parmesaanimunakas, pinaatit ja pekonit.
  6. Kääri kalkkuna rullalle ja sido rulla kalastajanlangalla.
  7. Ruskista kalkkunarullan pinta paistinpannulla.
  8. Nosta rulla uunipataan ja lisää pataan viini, rosmariini ja mausteet.
  9. Peitä pata kannella ja paista 180 asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia kunnes liha on kypsää.
  10. Anna rullan vetäytyä hetki folion alla ennen leikkaamista.

Ensi viikonloppuna kokeilen uusia reseptejä. Vuorossa ovat Kalafileet tomaatti-valkosipulikastikkeessa ja Munakoiso-mozarellapaistos

 

Kalafileet tomaatti-valkosipulikastikkeessa


4 kpl valkolihaisen kalan fileitä esim. kuhaa tai ahventa
oliiviöljyä

Tomaattikastikkeeseen:
2 rkl oliiviöljyä
4 silputtua valkosipulin kynttä
1 purkki tomaattimurskaa
4 paloiteltua anjovisfilettä
suolaa
mustapippuria
oreganoa

  1. Valmista ensin tomaattikastike. Kuullota valkosipulit öljyssä.
  2. Lisää tomaattimurska, anjovisfileet ja mausteet.
  3. Jätä kastike kattilaan porisemaan miedolle lämmölle siksi aikaa kun paistat kalafileet öljyssä pannulla.
  4. Kaada kastike kypsien kalafileiden päälle ja tarjoile.

 Munakoiso-mozarellapaistos


oliiviöljyä
1 silputtu sipuli
1 tölkki tomaattimurskaa
3 tuoretta basilikan lehteä
suolaa ja mustapippuria
2 munakoisoa noin ½ sentin paksuisina viipaleina
150 g raastettua parmesaania
250 g mozzarellaa ohuina viipaleina

  1. Paista sipulit öljyssä pehmeiksi.
  2. Lisää tomaattimurska ja basilikat.
  3. Anna kiehua hiljalleen kunnes seos sakenee ja mausta sitten suolalla ja pippurilla.
  4. Paista munakoisoviipaleet öljyssä ja nosta ne talouspaperin päälle valumaan.
  5. Lado uunivuoan pohjalle kerros munakoisoviipaleita.
  6. Ripottele pinnalle parmesaaniraastetta ja peitä mozzarellaviipaleilla.
  7. Levitä päälle tomaattikastiketta ja jatka samanlaisilla kerroksilla kunnes kaikki ainekset on käytetty.
  8. Kypsennä 30 minuuttia 200 asteisessa uunissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti