torstai 9. tammikuuta 2014

The Meat Free Monday Cookbook

Tammikuun kevyt linja jatkuu. Tällä viikolla esittelyvuorossa on Paul, Stella ja Mary McCartneyn inspiroima Meat Free Monday Cookbook. Kyle Book Ltd:n kustantaman kirjan on toimittanut Annie Rigg. Kirjaa ei tietääkseni ole vielä käännetty suomeksi.




Tämä 2011 julkaistu kirja on jatkoa Paulin tyttärineen aloittamalle Meat Free Monday kampanjalle, joka kannustaa viettämään yhden lihattoman päivän viikossa. McCartneyt haluavat kampanjan avulla korostaa lihan syönnin vähentämisen merkitystä sekä terveydelle että maapallon ilmastolle. Meat Free Monday Cookbook esittelee reseptit vuoden jokaiselle lihattomalle maanantaille vuodenaikojen mukaisesti ryhmiteltynä. Jokaiselle maanantaille esitellään kaksi pääruokaa ja lisäksi neljä ideaa päivän muille aterioille. Esimerkiksi näin: aamupalaksi alkoholiton Pina Colada, eväslounaaksi (packed lunch) tomaatti-papusalaatti, lounaaksi spaghetti omeletti, välipalaksi hernedippi, päivälliseksi kasvissalaattia paistetun polentan kera ja jälkiruoaksi mantelikakkua.

Tässä kuvassa kesäkurpitsa-peruna-fritatta.

Kirjan kuvat ovat modernin yksinkertaisia, eikä reseptejäkään voi syyttää liiasta vaikeusasteesta, joten tämän kirjan avulla lihattoman päivän viettäminen ei voi olla vaikeaa. Toki oman haasteensa tuo se, ettei kaikkia aineksia löydy suomalaisista valikoimista, mutta ainahan voi soveltaa.



Tässä herkullisessa kuvassa röstiperunaa herkkusienien ja uppomunan kera.

Minun hyllyssäni tämä kirja on aika uusi tuttavuus (ostin sen viime syksyn alennusmyynnistä), joten en ole vielä ehtinyt kokkaamaan tästä yhtään mitään. Näin tammikuulle keventäminen sopii hyvin, joten ensi viikonloppuna on vuorossa täytettyjä munakoisoja pinaatti-ricotta-parmesaani-gnocchien kera. 





Mozzarellatäytteisen munakoisot (Sauteed Aubergines and Mozzarella)


2 keskikokoista tai 4 pientä munakoisoa
2 valkosipulin kynttä
2 rkl persiljaa silputtuna
1 paahdettu paahtoleipä murusteltuna
4 tl oliiviöljyä
150 g mozzarellaa ohuina siivuina
1 rkl basilikaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria



  1. Leikkaa munakoisot kahtia ja koverra sisus.
  2. Paloittele munakoisojen sisus ja sekoita se kulhossa murskattuihin valkosipulin kynsiin, leivän muruihin, mausteisiin ja öljyyn.
  3. Täytä munakoisot seoksella ja paista 200 asteessa noin puoli tuntia.
  4. Lisää munakoisojen päälle mozzarellan siivut ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.


Pinaatti-juusto Gnocchit


2 pussia pakastepinaattia valutettuna
150 g ricottajuustoa raastettuna tai raejuustoa
125 g parmesaanijuustoa raasteena
1 dl jauhoja
2 munaa
muskottipähkinää
suolaa ja mustapippuria
vettä




  1. Yhdistä kulhossa pinaatit, ricottajuusto raasteena, puolet parmesaaniraasteesta, ½ dl vehnäjauhoja, munat ja mausteet.
  2. Muotoile seoksesta ruokalusikalla pieniä palleroita, pyörittele ne lopuissa jauhoissa ja laita vadille jääkaappiin hyytymään noin 10–15 minuutiksi.
  3. Kuumenna suolalla maustettu vesi poreilevaksi ja keitä gnoccheja kunnes ne nousevat pintaan. 
  4. Nosta gnocchit reikäkauhalla kattilasta valumaan siivilään ja tarjoile raastetulla parmesaanilla peitettynä. 



2 kommenttia: