torstai 28. marraskuuta 2013

Kasvisherkut

Viime viikolla Facebookissa käydyn keskustelun innoittamana esittelen tällä viikolla yhden kasviskeittokirjoistani. Siispä tartun tylsännäköiseen kirjaan nimeltä Kasvisherkut 2, joka on A-lehtien kustantaman Voi Hyvin -lehden resepteistä koottu. Tämä 1996 painettu kirjanen on kulkeutunut minulle äitini hyllystä. 




















”Syötävän hyvä keittokirja! Yli 200 sivua herkullisia ja terveellisiä kasvisruokia” sanotaan takakannessa ja esipuheessakin mainostetaan herkullisuutta: ”Sitkeästi elää kuitenkin luulo, että kaikki mikä on terveellistä, on väistämättä myös vähemmän herkullista. Sen luulon tämä kirja kumoaa vaivatta. Samalla kun hoidat itseäsi, herkuttelet sydämesi kyllyydestä, monipuolisesti ja nauttien.”


Kirjassa on reseptejä juomiin, keittoihin, salaatteihin, kastikkeisiin, voileipiin, voileipäkakkuihin (tässä vaiheessa ollaan jo kahlattu sivulle 65), lämpimiin ruokiin, pastoihin, papu- ja linssiruokiin, jälkiruokiin, leivonnaisiin ja leipiin. Loppujen lopuksi kirjan anti jää aika heppoisaksi, etenkin näin melkein 20 vuoden jälkeen tarkasteltuna. Reseptejä on paljon, mutta ne ovat aika tavanomaisia.


Suurin osa resepteistä on ilman kuvaa ja kirjassa onkin vain muutama värikuva, joihin on kasattu useampi annos. Kirjan loppuosassa on ehdotus kahden viikon ruokalistaksi ja laihdutusvinkkejä, joissa rasva on kirosana tuon ajan tavan mukaan J

Olen käyttänyt tätä kirjaa tarkistaakseni Marskin samppanjan eli Louhisaaren siman ohjeen, joka on täällä nimellä Mustaherukanlehtijuoma. Tämä on helppo ja mukavan makuinen janojuoma kesällä. Olen korvannut alkuperäisessä reseptissä mainitun sitruunahapon hiivalla, jottei tarvitse tehdä reissua apteekkiin.

Mustaherukanlehtijuoma

tai Marskin samppanja tai Louhisaaren sima

5 l mustaherukan lehtiä
5 l vettä
500 g sokeria
nokare hiivaa 

  1. Huuhdo lehdet hyvin. Kaada niiden päälle kiehuva vesi.
  2. Kun vesi on jäähtynyt haaleaksi, lisää hiiva ja sokeri.
  3. Anna tekeytyä huoneenlämmössä 3-4 vuorokautta.
  4. Siivilöi juoma, pullota ja säilytä jääkaapissa.



Kasvisherkut –kirjan ehdoton suosikkireseptini on Inkivääripunajuuret, jonka yllättävä makuyhdistelmä toimii loistavasti. 






Inkivääripunajuuret


4 isoa tai 8 pientä punajuurta
3 tl raastettua inkivääriä
2 rk öljyä
yrttisuolaa

  1. Keitä punajuuria noin 20 minuuttia. Oleellista on, ettei niistä tule liian kypsiä. 
  2. Kuori jäähtyneet punajuuret ja viipaloi ne. Asettele viipaleet uunivuokaan.
  3. Raasta viipaleiden päälle inkivääriä. Valuta päälle öljyä ja mausta yrttisuolalla.
  4. Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa 200 asteessa 40 minuuttia.

Inkivääripunajuurten kanssa sopivat oikein hyvin Feta-kikhernepihvit. Tämä on oma reseptini, jonka olen kehitellyt kahdesta eri reseptistä. Valitettavasti ottamani kuva ei tee oikeutta pihveille.





Feta-kikhernepihvit


4 annosta

2 prk kikherneitä
½ dl korppujauhoja 
1 punasipuli silputtuna
2 tl keltaista currytahnaa tai 2 tl sambal oelek –chilitahnaa maun mukaan
jeeraa
2 kpl kananmunaa
mustapippuria
suolaa
150 g fetaa

  1. Huuhtele ja valuta kikherneet.
  2. Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita massaksi.
  3. Murusta fetajuusto ja sekoita massaan käsin.
  4. Muotoile pihveiksi ja paista uunissa 200 asteessa 20 minuuttia tai pannulla öljyssä.

Ja eikun kasvisherkuttelemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti