torstai 24. heinäkuuta 2014

Makujen ja elämysten Kultaranta

Anna-Maija Tantun toimittama Makujen ja elämysten Kultaranta –kirja esittelee tasavallan kesälinnan keittiön herkkuja. Kirja on ilmestynyt vuonna 1999 WSOY:n kustantamana. Reseptit ovat presidentin kokkien Pipsa Heismaan, Sirkka Ruottisen, Tarja Sillanderin ja Kirsti Tanjusen käsialaa. Kirjan ruoka- ja miljöökuvat ovat Studio Timo Viljakainen Oy:n.


 Kirja esittelee pikaisesti myös muistoja presidenttiemme albumeista ja kertoo heidän kesänvietostaan Kultarannassa.

 

 Presidenttiparien omista resepteistä kirjassa esitellään vain kaksi: Ellen Svinhufvudin kakku ja tämä kuvassa oleva Urho Kekkosen Graavilohi.




Kirjassa on useita kauniita kuvia Kultarannan puutarhoista. Kultarannassa on keittiöpuutarha, metsäpuutarha ja muotopuutarha, joka jakautuu siniseen ja punaiseen puoleen sekä Suomi- ja ruusutarhaan.


Kesäisin linna on puutarhatuotteiden suhteen omavarainen ja talven varalle säilötään juureksia Mäntyniemeen vietäviksi.

Reseptit on kirjassa jaoteltu kesäkuukausien mukaan; kesäkuun, heinäkuun ja elokuun resepteihin.


Suurin osa ruuista on kodinomaisia; on keitettyä haukea, lihapullia, erilaisia sillejä ja grillimakkaraa hapankaalin kera.
Kirjassa esitellään myös muutama menu-kokonaisuus esim. Assi Koiviston häämenu, Rapuillallinen Ruotsin kuninkaallisille ja Ahtisaari-suvun telttalounas (kuvassa).
Kirjassa tulevat hyvin esiin Kultarannan puutarhan antimet, sillä kasvisohjeita on paljon. Tässä esimerkiksi helppo Tomaatti-vuohenjuustopaistos.

Tomaatti-vuohenjuustopaistos


6 tomaattia
noin 300 g vuohenjuustoa

  • Viipaloi tomaatit ja juusto.
  • Asettele viipaleet lomittain voideltuun vuokaan vuorotellen.
  • Paista 200 asteessa noin 6 – 8 minuuttia.


Ensi viikonloppuna kokkailen Kultarannan ohjeilla lounaaksi Omenanmakuista aurajuustokeittoa ja illalliseksi grilliruoan lisukkeeksi Kaalipihvejä.

Omenanmakuinen aurajuustokeitto


1 rkl ruokaöljyä
1 tl currya
1 tl kurkumaa
2 dl kasvislientä
6 dl omenamehua
250-300 g aurajuustoa
1,5 dl kermaa

  1. Kuumenna öljy kattilassa, lisää curry ja kurkuma. Kiehauta muutama minuutti koko ajan sekoittaen ja lisää sitten kasvisliemi ja omenamehu. Anna kiehua 5 minuuttia. 
  2. Lisää koko ajan sekoittaen murennettu aurajuusto ja anna kypsyä vielä pari minuuttia.
  3. Lisää lopuksi keittoon kerma ja kuumenna.


Kaalipihvit

1 kg nuorta valkokaalia
3 kananmunaa
yrttisuolaa
meiramia






  1. Leikkaa kaaliohuiksi suikaleiksi. Höyrytä suikaleet puolikypsiksi ja jäähdytä.
  2. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita kaalisuikaleiden joukkoon. Mausta yrttisuolalla ja meiramilla.
  3. Paista seoksesta ohukaispannulla pihvejä miedolla lämmöllä, ei kuitenkaan aivan kypsiksi. 
  4. Asettele pihvit uunivuokaan ja kypsennä juuri ennen tarjoilua 175 asteessa 10 minuuttia.

Myös tämä Lämmin perunasalaatti kuulostaa kokeilemisen arvoiselta. Tätä voi tarjota lämpimänä lisukkeena tai seuraavana päivänä kylmänä salaattina.

Lämmin perunasalaatti


10 keskikokoista perunaa

Kastike:
½ dl kuivaa valkoviiniä
1 sitruunan mehu
1 tl sinappia
½ dl hienonnettua ruohosipulia
½ dl hienonnettuja mausteyrttejä
½ dl oliiviöljyä
suolaa
valkopippuria

  1. Kuori ja viipaloi perunat ja keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
  2. Valmista perunoiden kiehuessa kastike sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään.
  3. Valuta perunat ja kaada kastike kuumien perunoiden päälle. Sekoita varovasti ja tarjoile.
Ruotsin kuninkaallisille tarjotulta rapuillalliselta pitää vielä esitellä mielenkiintoinen juhlava jälkiruoka: Finlandia Elysée –sorbetti.


Finlandia Elysée –sorbetti


100 g glukoosia (apteekista)
200 g sokeria
1 dl vettä
100 g siivilöityä valkoherukkasosetta
2 dl kuivaa Elyséetä
1 munanvalkuainen






  1. Yhdistä glukoosi, sokeri ja vesi, ja keitä niistä tiivis liemi. Jäähdytä.
  2. Lisää herukkasose ja Elysée ja kaada seos jäätelökoneeseen. Kun seos alkaa jähmettyä, sekoita joukkoon kevyesti vatkattu munanvalkuainen. Siirrä sorbetti sopivaan astiaan ja pakasta yön yli.
  3. Sivele laakeiden samppanjalasien reunat munanvalkuaisella ja paina hienoon sokeriin, jolloin sokeri tarttuu kiinni. Ota sorbetista jäätelökauhalla palloja ja pane varovasti pallo jokaiseen lasiin. Koristele herukanlehdellä. Lisää pinnalle juuri ennen tarjoilua tilkka Elyséetä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti