perjantai 20. joulukuuta 2013

Piparkakkutalot


Näin lähestyvän Joulun kunniaksi esittelen kirjan nimeltä Piparkakkutalot, vaikka se ei varsinaisesti ole keittokirja. Kirjan alkuperäisteos on ruotsalaisten Ylva Normanin ja Eva Granen käsialaa. Suomalainen versio on ilmestynyt vuonna 2005 Atena Kustannus Oy:n kustantamana. 

Kirja antaa reseptin kestävälle piparkakkutaikinalle, vinkkejä työvälineiksi ja tarkat rakennusohjeet sekä kaavat 21 erilaiseen piparkakkutaloon. Taloja on kirkosta Mustanaamion luolaan ja funkistalosta ulkohuussiin. 



Kirja kertoo kuinka ristiretkeläiset ihastuivat itämaiden mausteisiin ja vakuuttuivat niiden lääkinnällisistä ominaisuuksista. "Piparkakkuihin sisältyvistä mausteista pippuri paransi vatsavaivoja, ripulia ja koleraa sekä huononäköisyyttä ja masentuneisuutta. Inkivääri laukaisi ummetusta ja paransi hammassärkyä. Hiuksiin sirotellut neilikat taas lämmittivät jalat ja kardemumma häivytti mustelmat. Moinen määrä lääkinnällisiä ominaisuuksia yhdessä ainoassa leivonnaisessa loi piparkakulle kerrassaan ihmeitä tekevän maineen."


Selkeät luonnollisessa koossa olevat kaavakuvat helpottavat rakentamista. Kuvia voi toki halutessaan suurentaa tai pienentää kopiokoneella. 

Ohjeista voit valita taitojesi mukaisesti yksinkertaisen jouluseimen tai monimutkaisen vuosisadanvaihteen villan väliltä. Vielä ehdit rakennuspuuhiin ennen Joulua.

2 kommenttia: