torstai 26. joulukuuta 2013

Saarioisten Menu Keittokirja III

Näin Joulun jälkeen tekee mieli jo jotain muuta kuin kinkkua, joten tartun kolmanteen Saarioisten Menu Keittokirjaan vuodelta 1988. Ei, tilanne ei ole niin paha kuin miltä kirjan nimi kuulostaa. Saarioisten keittokirja ei neuvo kokkailemaan Saarioisten eineksistä, vaan kirja sisältää Saarioisten kartanon herkkuja. Kartanon rouva Annikki Avotie esittelee kartanon keittiön herkkuja. Vaikka kyseessä onkin Saarioinen ruokakonsernin omistajan rouva, ei hän suinkaan kotona kokkaile eineksistä, vaan kirja on täynnä kartanon juhlaherkkuja. Täytyy myöntää, että kirjan nimi on pelottanut sen verran, etten ole kokkaillut tästä kirjasta koskaan mitään. Näin joulun pyhien aikana kirja osui silmiini hyllystä ja yllätti positiivisesti. Toki monet reseptit ovat kartanon tyyliin monimutkaisia ja tosi hienoja gourmet-herkkuja, mutta löytyy sieltä paljon sovellettavaakin. Kirja esittelee reseptit ateriakokonaisuuksiin vuodenaikojen mukaisesti alkaen uudenvuodenpäivästä päättyen uudenvuoden aattoon. ”Kevätpäiväntasauksesta ruoat kevenevät, syyspäiväntasauksesta alkavat olla raskaampia.” Annikki on myös värioppi-ihminen ja menut on suunniteltu väriympyrä huomioiden.



Kirjassa on 80-luvun tyylisiä kuvia kartanon notkuvista tarjoiluvadeista. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on Kirjolohileikkeitä ja oikealla Marinoitua paahtopaistia. Kirjassa on kaikkiaan 42 menukokonaisuutta. 















Kuvassa on pääsiäispäivällisen menu ihastuttavine kananmuna-tipuineen.


Ensi viikonloppuna saamme tärkeitä vieraita, joten päätin kasata ateriakokonaisuuden tästä kirjasta. Alkuruoaksi tarjoan Kylmäsavulohijäädykettä, jota kirja ehdottaa Itsenäisyyspäivän juhlaillallisen alkuruoaksi. Suomalaisen illallisen listalta valitsin pääruoaksi Poron paistia uunijuureksilla ja punaviinikastikkeella. Jälkiruoaksi Annikki ehdottaa joulun välipäivien illallismenussa sopivasti Kahvi-kermahyytelöä. 




Kylmäsavulohijäädyke on kirjassa nimellä Kylmäsavukirjolohihyytelö, mutta koska tarjoan jälkiruoaksi hyytelöä, muokkasin reseptin jäädykkeeksi.








Kylmäsavulohijäädyke


350 g kylmäsavukirjolohta
½ tl valkopippuria
½ tl mustapippuria
3 rkl tuoretta tilliä
1 dl smetanaa
1 dl rahkaa
2 dl kermaa

  1. Silppua kirjolohi ja sekoita se smetanaan ja rahkaan. Lisää mausteet.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoittele se varovasti kalamassaan.
  3. Ripottele tilliä kostutetun vuoan pohjalle ja kaada kalaseos vuokaan.
  4. Jäädytä pakastimessa yön yli.
  5. Nosta jäädyke jääkaappiin noin puoleksi tunniksi ennen tarjoilua. Kasta vuoka kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluvadille. Koristele tillillä tai lohisiivuilla.

Poronpaisti paistopussissa


2 kg poron paistia
suolaa
katajanmarjoja
mustapippuria
4 porkkanaa
3 sipulia
lanttu
5 perunaa

  1. Hiero paistin pintaan mausteet ja suola.
  2. Paloittele juurekset ja laita ne paistopussin pohjalle.
  3. Nosta paisti juuresten päälle paistopussiin. Pistä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan. Sulje pussi ja leikkaa siihen höyryaukko.
  4. Paista uunissa 150 asteessa kunnes lihan sisälämpötila on noin 75 astetta.

Aion poiketa reseptistä sen verran, että paistan lihan leivinuunissa, jolloin paistoaika on noin neljä tuntia ja lämpötila laskee paistamisen aikana alle sataan asteeseen. Paistopussi takaa sen, ettei liha kuivu, vaikka se viettääkin leivinuunissa useamman tunnin.














Kahvi-kermahyytelö


8 kpl liivakkoa
1,5 dl sokeria
0,5 dl kaakaota
3 dl vahvaa kahvia
4 keltuaista
4 dl kermaa
1 dl kahvilikööriä

  1. Liota liivatteet.
  2. Sekoita kaakao ja sokeri keskenään kattilassa. Lisää kattilaan kahvi, keltuaiset ja liivakot.
  3. Saosta seos vesihauteessa varovasti ja jäähdytä sekoittaen.
  4. Vispaa kerma kovaksi vaahdoksi.
  5. Juuri kahviseoksen alkaessa hyytyä lisää siihen likööri ja vispattu kerma.
  6. Kaada seos kostutettuun vuokaan ja jätä jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.
  7. Kumoa vuoka tarjolle ja koristele kermavaahdolla.
Jännityksellä odotan miten menukokonaisuus onnistuu. Tätä menua helpottaa se, että alkuruoan  voi tehdä edellisenä iltana ja jälkiruoankin etukäteen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti